De Human Rights Foundation richtte begin deze maand een fonds op om bitcoindevelopers te steunen. Ze accepteren donaties in bitcoin en dollars. Het idee is dat deze developers zo ongestoord kunnen werken aan privacyfuncties van bitcoin.
Privacy helpt iedereen
Privacy waarborgt de veiligheid van mensenrechtenactivisten, journalisten en maatschappelijke organisaties in gebieden waar censuur heerst. De CSO van de Human Rights Foundation, Alex Gladstein heeft een verhelderende video gemaakt waarom bitcoin een grote rol kan spelen in het gevecht om mensenrechten.
Contant geld en elektronische betalingen
Gladstein gaat in op het verschil tussen contante en elektronische betalingen. Bij contante betalingen weet de ontvanger niks over jou. Je hoeft je naam niet te delen, je geeft geen mailadres af en je laat geen digitaal kruimelspoor achter. Vergelijk dat eens met elektronische betalingen, van je bankpas of via internetbankieren.
Je betalingsdata wordt vastgelegd door derde partijen en bijna overal moet je je registreren met een e-mailadres, telefoonnummer en NAW-gegevens.
Wat als bitcoin door iedereen wordt gebruikt?
Hij kijkt ook naar de toekomst, waar alleen nog maar digitaal geld bestaat. Er zijn dan drie soorten munten:
- geld van de overheid zoals een digitale euro
- geld van bedrijven, denk aan Libra van Facebook
- geld van de mensen, dat is bitcoin
Op dit moment heeft 1% van de mensheid iets met bitcoin gedaan. Maar als bitcoin verder kan groeien en steeds meer maken er gebruik van, dan worden de sterke eigenschappen alleen maar sterker. Bitcoin kan niet gecensureerd worden door overheden, centrale banken kunnen bitcoin niet devalueren, grote bedrijven kunnen geen monopolie krijgen, bitcoin kan niet gebruikt worden voor massa surveillance, bitcoin stopt niet bij de landsgrenzen en kan door iedereen worden gebruikt.
‘Het is niet mogelijk voor overheden, bedrijven of personen met veel bitcoin om de regels van het netwerk te veranderen, om te voorkomen dat iemand toegang krijgt tot het systeem, of om meer bitcoin af te drukken. Gebruikers kunnen het wachtwoord van hun geld als een reeks woorden opslaan of onthouden, wat inbeslagname erg moeilijk maakt. Door al deze eigenschappen kan bitcoin een levenslijn zijn voor mensenrechtenactivisten, vooral als de privacy en bruikbaarheid nog beter wordt.’
Doneren kan hier: hrfdevfund.funraise.org