Sinds het begin van de week is de koers van bitcoin met meer dan 7 procent gedaald. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat de prijs nog verder gaat zakken. Drie indicatoren laten namelijk zien dat de daling van deze week weer kan omslaan in een stijgende trend.
Miners tonen de trend van bitcoin
Ten eerste laten de hash ribbons bijna een koopsignaal zien. Dat zie je op de daggrafiek hieronder, uitgedrukt in dollars.
Deze indicator is gebaseerd op de totale rekenkracht op het bitcoin netwerk. Duizenden miners wereldwijd verwerken dagelijks bitcoin transacties en zetten daar apparatuur en dus rekenkracht voor in.
De hash ribbons laten de stijgingen en dalingen van de rekenkracht zien. Daalt de lijn? Dan houdt dat in dat sommige miners stoppen, de rekenkracht op het netwerk daalt dan. Die gebeurtenis noem je miner capitulation. Tijdens een miner capitulation zakt de koers in eerste instantie, om daarna sterk te herstellen.
De vorige keer dat de indicator een koopsignaal liet zien was in april dit jaar. Een mooi moment om bitcoin te kopen, want de koers steeg toen van 7.500 dollar (6.683 euro) naar 10.000 dollar (8.911 euro).
Ook net voor het nieuwe jaar liet de indicator een koopsignaal zien, toen steeg de prijs van 6.800 dollar (6.060 euro) naar 10.500 dollar (9.353 euro).
Het volgende koopsignaal lijkt zich dit weekend te vormen. Spannend!
Denk andersom
Soms is het lastig, maar om de meeste winst te behalen moet je het tegenovergestelde doen van wat de markt verwacht. En gelukkig zijn daar ook indicatoren voor, zoals de funding op BitMEX. Die indicator zie je op de grafiek hieronder.
Op BitMEX kan je speculeren op het koersverloop van bitcoin. Ga je long, dan verwacht je een stijgende prijs. Bij een short hoop je juist dat bitcoin gaat zakken.
Elke 8 uur berekent BitMEX rente op de posities. Soms moet iemand met een long rente betalen aan een short. In dat geval is er sprake van positieve rente. Betaalt een short rente aan een long, dan is er een negatieve rente. BitMEX berekent deze rente om de bitcoinprijs op BitMEX in lijn te houden met de bitcoinprijs op andere platformen.
Op de indicator is de rente positief als de balkjes zich boven de middellijn bevinden. Bij negatieve rente bevinden de balkjes zich onder het midden.
Maar hoe gebruik je dit in je analyse? Een positieve rente betekent dat er veel meer mensen long gaan dan short. En dat is een teken om uit te kijken. De top is dan mogelijk in zicht. Dat zag je ook in februari, veel traders gingen toen long, maar de koers ging omlaag.
Nu beweegt de rente zich rond het midden, maar voornamelijk aan de onderkant. Klopt de indicator nog steeds, dan betekent dat de huidige prijs nog niet de top is. De koers kan dus nog verder stijgen.
Er heerst nog steeds angst op de markt
Een andere manier om naar het sentiment op de markt te kijken, is de fear and greed index van Alternative.me. Deze index toont een score van 0 (extreme angst) naar 100 (extreme hebzucht). Je kunt daarop handelen door ‘tegen de meute’ in te gaan.
Heerst er angst op de markt, dan kan het goed zijn dat bitcoin een bodem bereikt heeft. Op dit moment is het indexcijfer 40, wat volgens de indicator nog steeds angst betekent. Kijk je alleen naar deze indicator, dan is het dus nog steeds een mooi moment om bitcoin te kopen.
De Fear & Greed index is een gewogen gemiddelde van verschillende factoren. De volatiliteit van de koers speelt voor een groot deel mee. Als de koers veel beweegt is dat volgens de website achter de indicator een teken van een angstige markt. Ook wordt het 30- en 90-daags gemiddelde van de koers en het handelsvolume meegenomen. Is de trend stijgend, dan worden investeerders langzaamaan hebzuchtig.
Daarnaast wordt het sentiment op social media meegenomen en worden er enquêtes afgenomen om het sentiment te meten. Twitter en Reddit zijn bijvoorbeeld social media platformen waarop veel wordt gediscussieerd over bitcoin en cryptocurrency’s.
Tenslotte kijkt Alternative.me naar het zoekvolume naar trefwoorden zoals ‘Bitcoin’ in Google Trends. Maar ook naar combinaties van woorden, zoals de populariteit van ‘bitcoin prijs manipulatie’. Laatstgenoemde is een teken dat er angst heerst op de markt.
Wat gaat de bitcoin koers doen?
Terug naar de bitcoin koers. Wat zijn onze verwachtingen voor de komende dagen? De grafiek hieronder toont de koers in dollars, elke candle stelt vier uur voor.
Bullish
Breekt de koers boven de oranje lijn op 9.300 dollar (8.286 euro)? Dan kan bitcoin een nieuwe poging doen om naar 10.000 dollar (8.911 euro) te stijgen, de groene lijn op de grafiek.
Bearish
Maar op korte termijn is een daling juist heel goed mogelijk. Gisteren vond de koers een sterke weerstand op de oranje lijn. Het lukte bitcoin niet om door 9.300 dollar (8.286 euro) te breken. Zakt de prijs nog verder, dan wordt 8.700 dollar (7.752 euro) het volgende niveau. Dat is de rode lijn op de grafiek, sinds mei een sterke ondersteuning.