blog

Hoe 1 miljard dollar aan opties Bitcoin kan beïnvloeden

By 26 juni 2020No Comments

Het is de laatste vrijdag van de maand, en dat is een dag om goed op te letten. Ruim 100.000 bitcoin optie-contracten lopen vandaag af, met een gezamenlijke waarde van meer dan 1 miljard dollar. Wat betekent dit voor de prijs van bitcoin?

Einde van de rust

Al wekenlang beweegt de koers van bitcoin rustig. Of in andere woorden, er is sprake van lage volatiliteit. Sinds mei beweegt bitcoin namelijk tussen 9.000 dollar en 10.000 dollar, en het ontbreekt de koers aan een duidelijke trend.

Vaak komt er na zo’n periode van rust een flinke koersbeweging. Maar ook bitcoin opties kunnen invloed hebben op de koers. Maar hoe werken opties eigenlijk?

Geen verplichtingen

Een optie op een futurescontract geeft je het recht, maar niet de verplichting om een activa tegen een bepaalde prijs te kopen of te verkopen. Dit soort product lijkt dus erg op een future, maar is dus vrijblijvender.

Bij een call verwacht je dat de prijs gaat stijgen en koop je bitcoin aan het eind van het contract. Stel bitcoin is nu 1.000 dollar waard. Je sluit een call-optie af om bitcoin over een maand te kopen voor 1.000 dollar. Tegen die tijd is de koers van bitcoin gestegen naar 2.000 dollar, maar jij hoeft maar 1.000 dollar te betalen.

Een put werkt het tegenovergestelde, daar spreek je juist af dat je bitcoin verkoopt. Stel bitcoin is nu 1.000 dollar, tegen die prijs sluit je een put af. Na een maand is de koers gedaald naar 500 dollar, maar jij krijgt nog steeds 1.000 dollar bij het verkopen van je bitcoin.

Optie-traders hebben invloed op de koers

Wanneer je als investeerder veel geld hebt, kan je ervoor zorgen dat de koers beweegt naar een voor jou gunstige prijs. Dit wordt ook wel pinning genoemd. Wanneer je een call optie hebt afgesloten en je verwacht dat de koers stijgt, dan kan je veel bitcoin kopen op een beurs om de prijs op te drijven. Andersom kan je juist je bitcoin verkopen.

Het kan ook zijn dat traders dit vandaag hebben gedaan, althans hebben geprobeerd. De optiecontracten liepen om 10:00 uur Nederlandse tijd af, en richting deze tijd is de koers alleen maar gedaald. Maar het effect lijkt vooralsnog beperkt te zijn,  de prijs is met nog geen 200 euro gezakt.

De volgende datum om in de gaten te houden is vrijdag 31 juli. Dan lopen er 33.000 bitcoin optiecontracten af, met een gezamenlijke waarde van 303 miljoen dollar (uitgaande van 9.200 dollar per bitcoin).

Leave a Reply