blog

Het effect van DeFi is dat transactiekosten op Ethereum de pan uit rijzen

By 26 juni 2020No Comments

Activiteit op de blockchain van Ethereum is ontzettend hoog. Dat komt door de rage genaamd DeFi, ofwel gedecentraliseerde financiële producten. Door innovatie, hoge rendementen op investeringen en andere aantrekkelijke kenmerken gedraagt DeFi zich als een verdwaalde voetzoeker.

Duizend procent winst

Gegevens van DeFi Pulse laten zien dat er voor 1,6 miljard dollar aan cryptocurrency’s is vastgezet. Tegelijkertijd zijn DeFi tokens ontzettend hard gestegen. Denk hierbij aan Compound’s COMP en Balancer’s BAL. Op een gegeven moment stond COMP zelfs 1000% in de plus ten opzichte van de lanceerwaarde.

Maar deze hype heeft een prijskaartje gekregen, de transactiekosten op het Ethereum netwerk zijn in twee jaar niet zo hoog geweest. Huh?

Transactiekosten en gwei

De Ethereum Virtual Machine (EVM) is in staat om smart contracts uit te voeren. Deze kunnen staan voor financiële overeenkomsten zoals optiecontracten, swaps en andere producten. Dit valt allemaal onder de noemer DeFi. Alle bedrijven die DeFi diensten aanbieden maken gebruik van de smart contracts van op het netwerk van Ethereum. Een smart contract uitvoeren en laten controleren wordt gezien als een transactie, net als het versturen van ether. En voor de transactie zelf betaal je gas.

Gas is de vergoeding die nodig is om een transactie met succes uit te voeren of een contract uit te voeren. De eenheid om gas te meten wordt gwei genoemd, dit zijn subeenheden van de cryptocurrency ether. De exacte prijs van het gas wordt bepaald door de mijnwerkers van het netwerk, die kunnen weigeren een transactie te verwerken als de gasprijs niet aan hun eisen voldoet.

Netwerk blijft groeien

Door Defi worden er ontzettend veel transacties verzonden, daarnaast willen reguliere Ethereum gebruikers ook hun munten kunnen verzenden. De hoge kosten die hieruit rollen beginnen op de zenuwen van sommige gebruikers te werken.

Blockchain onderzoeksbedrijf Santiment zegt dat de netwerkgroei van Ethereum het hoogtepunt van 2020 heeft bereikt. Gisteren zijn er weer 100.000 nieuwe adressen bijgekomen. Ze zeggen dat er nu 237% meer adressen zijn dan op 1 januari 2020.

EthGasStation liet zien dat de kosten om een transactie uit te voeren 50 gwei waren. Dit staat gelijk aan ongeveer 0,25 dollar. De crux is dat een smart contract meerdere malen transactiekosten vergt. Kevin Beardsly van Kraken zegt dat hij 14 dollar heeft uitgegeven aan gas om 15 dollar ETH vast te zetten.

De transactiekosten zijn in twee jaar niet zo hoog geweest.

Schaalbaarheid speelt weer rol

Opeens wordt schaalbaarheid weer van belang. De populariteit van Ethereum en de bijbehorende munt ether kunnen te lijden krijgen onder het succes van DeFi. Wat voor nut heeft het als je voor 200 euro ether wil kopen als de transactiekosten 10 euro zijn?

Zoals Todaro hierboven tweette, dit zou investeerders wel eens naar concurrenten kunnen verdrijven.

Dat zou dan van korte duur zijn. Er staat namelijk een update van Ethereum op het programma genaamd ETH 2.0. Deze zal de hele blockchain vernieuwen. Verwacht wordt dat het de transactietijd zal verminderen en tegelijkertijd de output kan verhogen tot honderden, misschien wel duizenden transacties per seconde.

Leave a Reply