blog

Grayscale beheert bijna 400.000 bitcoins, deze week voor 185 miljoen dollar gekocht

By 26 juni 2020No Comments

Crypto asset management bedrijf Grayscale Investments heeft de afgelopen acht dagen 19.879 bitcoins toegevoegd aan hun schatkist. Volgens de huidige bitcoin koers is dat bijna 185 miljoen dollar. Deze data vind je terug in de dossiers van de SEC.

In totaal heeft de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) nu bijna 400.000 bitcoins in beheer, wat neerkomt op 2,17 procent van het totale circulerende aanbod. Er zijn nu 18,4 miljoen bitcoins gemined, waarvan een onbekend aantal verloren zijn.

Koopt Grayscale al deze bitcoins?

Om de schaal van het bitcoinfonds van Grayscale weer te geven: Onderzoeken Kevin Rooke heeft berekend dat Grayscale drie keer de hoeveelheid bitcoins heeft gekocht die in dezelfde periode zijn gemined.

Vorige week werden slechts 7.081 munten gemined, wat de totaal aantal bitcoins die sinds in mei in omloop zij gebracht, op 39.544 bitcoin brengt.

Bitcoins hamsteren

Er is enige scepsis rond het hamstergedrag van Grayscale. Sommige critici suggereren dat het gewoon hedgefondsmanagers zijn die op de lange termijn een arbitragespel spelen.

Klanten van Grayscale moeten een zes maanden (was eerder 12 maanden) durende lock-upperiode afwachten, hierna kunnen ze hun ‘aandelen’ pas verkopen. Het zijn dus aandelen op het GBTC fonds. De bitcoins zelf blijven uiteindelijk wel in beheer van Grayscale.

Twintig procent premium op bitcoin

Grote institutionele beleggers kunnen ofwel nieuwe GBTC aandelen creëren of ze kopen tegen een netto-inventariswaarde die dagelijks wordt aangegeven op basis van de waarde van de onderliggende bitcoin.

Kleinere traders kunnen daarentegen alleen kopen tegen de marktprijs van de beursgenoteerde GBTC aandelen. En die prijs is doorgaans ongeveer 20 procent hoger dan de waarde van het activa in het fonds. Bloomberg laat zien dat het huidige gemiddelde over 52 weken zelfs 23,5 procent is.

Hoewel er bezorgdheid bestaat over hoe het de koers van bitcoin zal beïnvloeden, legt crypto-analist WhalePanda uit dat beleggers hun aandelen kunnen verkopen, maar dat de bitcoins niet de markt op vloeien. Ze blijven in beheer bij Grayscale.

Leave a Reply