blog

Hou je vast, morgen lopen 32.100 bitcoin optiecontracten af

By 28 mei 2020No Comments

Na de stijging van gisteren is bitcoin eindelijk weer meer dan 9.000 dollar waard. Maar er staat bitcoin iets te wachten wat alles op zijn kop kan zetten. Vrijdag lopen er namelijk veel future- en optiecontracten af. Dat kan een flinke impact op de koers hebben. Maar eerst even een terugblik naar afgelopen half jaar.

Bitcoin is de beste asset van dit halve jaar

Het zijn wilde maanden geweest voor bitcoin. Maar toch is bitcoin nog steeds de best presterende activa van dit jaar. Op de grafiek hieronder zie je de koersbeweging van bitcoin in het groen. In het rood zie je de aandelenmarkt, en de goude lijn geeft de goudkoers aan.

Bitcoin begon het jaar fantastisch. Op 14 februari had de cryptomunt al een winst van ruim 40 procent. Ook de aandelenmarkt en de goudkoers deden het goed.

Maar de uitbraak van het coronavirus trof alle financiële markten. In eerste instantie had dit het meeste effect op bitcoin. Vergeleken met het begin van het jaar zakte de koers met maar liefst 34 procent.

Maar bitcoin kwam sterk terug. Inmiddels staat de koers ongeveer 25 procent hoger dan aan het begin van het jaar. Daarmee laat bitcoin alle financiële markten achter zich.

Laatste vrijdag van de maand, vuurwerk verwacht!

Het is alweer bijna de laatste vrijdag van mei! Dat betekent niet alleen dat je snel weer naar het terras mag, maar ook dat bitcoin futures-contracten en optiecontracten aflopen. Met behulp van bitcoin futures en opties kan je speculeren op het koersverloop van bitcoin. Je kan bijvoorbeeld een positie nemen op een koersstijging of een daling.

Volgens data-analysebedrijf Skew gaat het deze maand om grote bedragen. Maar liefst 23.000 BTC in futurescontracten lopen af bij CME Group. Dat staat volgens Skew gelijk aan 50 procent van alle openstaande contracten.

Watch the rolls, zeggen ze erbij. Maar wat wordt daarmee bedoeld? Sommige investeerders willen hun positie behouden. Dat kan door het contract te verlengen. Investeerders verkopen dan snel hun oude contract, en kopen een contract met een langere duur, bijvoorbeeld tot juli 2020.

Dat verkopen en kopen van contracten kan een flinke impact hebben op de prijsactie van bitcoin. De komende dagen wordt het dus spannend wat de koers gaat doen.

Optiecontracten laten positief sentiment zien

Maar het zijn niet alleen futurecontracten die interessant zijn om in de gaten te houden. In totaal verlopen er vrijdag maar liefst 32.100 bitcoin aan optiecontracten. In juni gaat het zelfs om 53.400 bitcoin. Wat doet dat met de koers?

Volgens sommige analisten is het hoge aantal openstaande optiecontracten een negatief teken. Een hoog volume aan optiecontracten in combinatie met een zijwaartse koers is volgens hen niet positief voor de koers.

Maar als we kijken naar de inhoud van de optie-contracten, dan valt het negatieve sentiment in ieder geval mee. Handelaren kopen meer call-contracten dan put-contracten. Dat zie je in de grafiek hieronder terug. Deze laat de verhouding zien tussen puts en calls. Bij een call heb je meer vertrouwen in een koersstijging, bij een put verwacht je een daling.

De zwarte lijn daalt, wat betekent dat het aantal calls aan het stijgen is ten opzichte van puts. Steeds meer traders verwachten een prijsstijging.

Het kan zijn dat veel traders hebben ingespeeld op een positief effect na de bitcoin halving. Gezien het hoge aantal optiecontracten in juni verwachten de meeste handelaren dat bitcoin pas in de komende maand in waarde gaat stijgen.

Leave a Reply