blog

Hoeveel altcoins bezitten whales? We kijken naar Ethereum, Litecoin, Cardano, Tether en BSV/BCH

By 21 november 2019No Comments

IntoTheBlock heeft onderzocht welk percentage van bepaalde cryptocurrency op de rijkste adressen staan. Dit levert interessante inzichten op, maar geeft absoluut geen compleet beeld.

Niet duidelijk van wie deze adressen zijn

Deze tweet is op basis van on chain onderzoek, ofwel, de blockchain van de verschillende munten bekijken. Dat is een groot voordeel van cryptocurrency’s ten opzichte van fiat, een blik op de blockchain laat zien wie de meeste coins hebben.

Maar de adressen waar IntoTheBlock het over heeft, kunnen van individuen zijn, maar ook net zo goed van exchanges of bewaardiensten. Dus dat hoeven niet per se whales te zijn. Met een whale wordt vaak een individu omschreven die in z’n eentje genoeg coins heeft om de markt te beïnvloeden.

Hoort bij jonge, decentrale producten

In cryptoland is het niet heel bijzonder dat concentratie van grote hoeveelheden cryptocurrency voorkomen. Ga maar na, de eerste paar jaar van bitcoin waren er maar een handjevol miners en gebruikers. En dat is ook helemaal niet erg, zeker in die eerste paar jaar zijn de meeste gebruikers niet in bitcoin gegaan om daar heel rijk mee te worden. En dat is ook het risico van een jonge en gedecentraliseerde markt, waar sommigen eenmaal voordeel krijgen door eerder in te stappen.

Het is dus heel belangrijk wat zogenaamde whales doen met hun coins en wat hun intenties zijn. Er zijn namelijk wel grenzen aan hoe duurzaam extreme concentraties van rijkdom zijn in een gedecentraliseerd systeem. Dit zijn de cijfers voor enkele altcoins en hoe geconcentreerd ze zijn.

  • Ethereum (ETH) —151 adressen bezitten ongeveer 39% van de circulerende voorraad.
  • Bitcoin Cash (BCH) —112 adressen bezitten 29% van het aanbod.
  • Litecoin (LTC) —131 adressen bezitten 47% van het aanbod.
  • Bitcoin SV (BSV) —103 adressen bezitten 24% van het aanbod.
  • Cardano (ADA) —41 adressen bezitten 39% van het aanbod.
  • Tether (USDT) —132 adressen bezitten 63% van het aanbod.

Cardano, Litecoin en Tether

Op basis van deze resultaten lijken litecoin en tether er bovenuit te steken. Het percentage is vele malen hoger dan van de andere onderzochte coins. Toch is de concentratie van rijkdom bij Cardano het grootst. Als je het percentage deelt door het aantal adressen dan kom je uit op een factor 0,95. Meer dan twee keer zo hoog als bij Tether.

De belangrijkste vraag: is dit erg? Dat hangt helemaal af van het ecosysteem van de respectieve cryptocurrency. Er zijn namelijk verschillende bestuursmodellen, bij gebrek aan een betere Nederlandse term. In het Engels wordt dit governance genoemd.In het geval van Cardano wordt gebruik gemaakt van proof-of-stake. Dat komt neer op hoe meer Cardano je hebt, dus te groter de kans dat jij een blok mag toevoegen aan de blockchain en de bijbehorende beloning mag opstrijken. Een paar andere voorbeelden: bij bitcoin worden BIP’s ingeschoten door ontwikkelaars, en goed- of afgekeurd door nodes. Ethereum maakt gebruik van Carbon, waarbij elke stemmer een beetje ETH moet spenderen. Sommige zijn een mix van off-chain governance en on-chain systemen, terwijl anderen puur on-chain systemen zijn.

Maar al deze coins worden geacht decentraal te zijn, en daarom moet concentratie van rijkdom altijd ter discussie staan.

Leave a Reply