blog

Het risico op een Amerikaans verbod op bitcoin is voorbij

By 20 juli 2020No Comments

De relatie van bitcoin met overheden wordt al tien jaar gekenmerkt door ups en downs. De VS onderzochten de mogelijkheid om bitcoin in 2012 te “sluiten.” Vorige maand werd bekend dat president Donald Trump de minister van Financiën vertelde dat hij zich moest concentreren op het onderdrukken van bitcoin. Dit zou namelijk effect kunnen hebben op handelsovereenkomsten met China.

Toch lijkt het tij gekeerd. Bitcoin kan rekenen op bredere steun van Wall Street en Washington. Barry Silbert van Digital Currency Group denkt dat het risico op een Amerikaans verbod op bitcoin voorbij is.

Voorbij het risico op een verbod

Tijdens de juli update van zijn investors call zegt Silbert: ‘Voor de allereerste keer zijn we voorbij het risico op een verbod op bitcoin, ik ben voorzichtig optimistisch dat het crypto-regelgevingslandschap in de VS verbetert of hetzelfde blijft.’

‘Er is genoeg steun onder beleidsmakers en regelgevers dat bitcoin bestaansrecht heeft en je kunt het niet afsluiten.’ Hiermee verwijst Silbert naar het werk van Coin Center, een in Washington gevestigde non-profit bitcoin en crypto-onderzoeks- en belangenbehartigingsgroep. ‘De sector doet het goed en we zijn veel beter af dan we ooit zijn geweest vanuit relatieperspectief dankzij het werk dat is gedaan om beleidsmakers te informeren over de voordelen van deze activaklasse. Het catastrofale beleidsrisico ligt achter ons.’

Interesse Wall Street verdubbeld

Grayscale, een dochteronderneming van Digital Currency Group, meldde deze week dat de institutionele vraag naar bitcoin stijgt te midden van de coronaviruscrisis. In het tweede kwartaal is er voor 1 miljard dollar geïnvesteerd. Dit is een verdubbeling van het eerste kwartaal van 2020, toen ging het om iets meer dan 500 miljoen dollar.

Trump is geen fan, maar steun groeit

In zekere zin is dit ook een reactie op het nieuws van vorige maand. Toen kwam naar buiten dat Trump zijn minister van Financiën Steve Mnuchin in 2018 opdracht gaf om ‘achter bitcoin aan te gaan.’ Dit was in het kielzog van bitcoin’s enorme bull run in 2017, toen de bitcoin koers binnen een jaar steeg van 1.000 dollar naar 20.000 dollar.

‘Niet onderhandelen’, zei Trump in mei 2018 tegen Mnuchin, en beval hem in plaats daarvan: ‘Ga achter bitcoin aan voor fraude.’ Ook sprak Trump zich vorig jaar uit over bitcoin en cryptocurrency’s toen Facebook verantwoording moest afleggen voor hun plannen met Libra.

Sindsdien wordt de steun voor bitcoin en cryptocurrency’s in Washington gestimuleerd door de roep om een digitale versie van de dollar te maken.

De voormalige voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission, Chris Giancarlo, heeft eerder dit jaar samen met adviesbureau Accenture het Digital Dollar Project opgezet om te lobbyen voor de oprichting van een Amerikaanse centrale bank digitale valuta (CBDC).

Leave a Reply