blog

Amibitieus plan van 145 pagina’s om van Beijing een blockhain hub te maken

By 19 juli 2020No Comments

Beijing heeft grootste plannen met blockchain. De Beijing Blockchain Working Group publiceerde eerder deze week een grootschalig plan voor een overheid die op blockchain is gebaseerd. Dat blijkt uit een bericht op Technode.

Overheid op de blockchain

Volgens het bericht zal Beijing een systeem bouwen voor digitale bestuursorganen, manieren verzinnen voor het delen van data en regio-overschrijdende samenwerkingen mogelijk maken. Dit alles zal worden uitgevoerd op een nationaal blockchainplatform. Dit is de eerste stap om van Beijing een wereldwijde blockchainhub te maken, dit moet in 2022 gerealiseerd zijn.

Hoe gebruikt Beijing de blockchain?

In een document van maar liefst 145 pagina’s zijn de ambitieuze plannen van Beijing beschreven. De Chinese hoofdstad wil zich met deze inspanningen meten met andere tech hubs zoals Shenzhen, Hainan en Hangzhou. Meer dan honderd overheidsorganen zullen blockchain gebruiken voor het beheren van allerlei zaken, zoals het verstrekken van werkloosheidsuitkeringen.

Het plan beschrijft twaalf verschillende use cases. Denk bijvoorbeeld aan blockchain op luchthavens en aan algemene gemeentelijke overheidsdiensten voor burgers.

Havens en de douane zullen de gegevens via een centraal digitaal grootboek delen, waardoor lange wachttijden tot het verleden horen. En kleine en middelgrote ondernemingen krijgen een betere toegang tot kapitaal, terwijl kredietverstrekkers de risico’s via het grootboek zullen beheren.

Ten slotte wil Beijing het gebruik van blockchaintechnologie bij startups stimuleren, door een fonds op te zetten en een ‘talent trainingssysteem’ te starten voor blockchain developers.

China maakt werk van blockchain

Sinds dat president Xi Jinping blockchain de hemel in heeft geprezen, gaat het hard met de adoptie van deze nieuwe technologie. De president is geen fan van bitcoin, maar wel van gedistribueerde grootboeken.

Volgens de Chinese website Qcc.com zijn er meer dan 45.000 bedrijven in China geregistreerd die gebruik maken van blockchaintechnologie.

Deze week kwam ook in het nieuws dat het Chinese ministerie van Human Resources en Sociale Veiligheid op zoek is naar een “Blockchain Engineer” en een “Blockchain Application Operator.”

Leave a Reply