blog

Het constant veranderende narratief van bitcoin, veilige haven of toch speculatie?

By 7 maart 2020No Comments

Bitcoin is nog een jonge munt, nog steeds zoekende naar zijn eigen identiteit. Belangrijk nieuws, binnen of buiten de cryptowereld, kan een enorme impact hebben op de koers. Ondertussen hangt iedereen zijn eigen waarde-oordeel aan bitcoin. Sommigen vinden bitcoin het nieuwe digitale goud, anderen vinden het niets meer dan een speculatiemiddel. Maar is het wel terecht om nu al te oordelen over wat bitcoin is?

Bitcoin is nog lang niet volwassen

Bitcoin bestaat nu ruim elf jaar. In die elf jaar is het de cryptomunt gelukt om een totale marktwaarde van meer dan 160 miljard dollar te behalen. Dat lijkt veel, maar als je het vergelijkt met andere markten is het nog maar een schijntje.

Ter vergelijking, al het goud op de wereld is ongeveer 8 biljoen dollar waard. De totale marktwaarde van bitcoin past daar 50 keer in.

Maar we zijn er nog niet. Alle aandelen wereldwijd zijn 85 biljoen dollar waard, uit data van CNBC. De totale marktwaarde van bitcoin past daar maar liefst 531 keer in!

Dit geeft aan hoe klein de markt van bitcoin werkelijk is. Met een prijs van ruim 9.000 dollar lijkt het al een heel volwassen munt, maar in werkelijkheid kan een relatief klein bedrag de koers al flink laten schommelen.

Eén uitspraak kan flinke invloed hebben

We hoeven niet ver terug te zoeken om een voorbeeld te vinden van deze flinke koersschommelingen. Op 24 oktober vorig jaar zei de Chinese president dat hij blockchain een interessante technologie vond. De uitspraak werd met groot enthousiasme ontvangen in de cryptowereld, de dag erop schoot de bitcoin koers met 40 procent omhoog.

Het enthousiasme was wel te verklaren, China neemt namelijk vaak verregaande maatregelen om cryptocurrency buiten de deur te houden. Dat de Chinese president positief is over blockchain was voor veel investeerders een signaal om bitcoin te kopen. En dat terwijl Xi Jinping geen enkele keer het woord bitcoin in de mond nam.

De markt is dus jong en bitcoin reageert snel. Maar moeten we bitcoin beschouwen als een safe haven tegen wereldwijde onzekerheid, of toch als speculatiemiddel?

Bitcoin als veilige haven in 2013

Een van de eerste beschrijvingen van bitcoin als een safe haven kunnen we terugvinden in 2013. In dat jaar kwamen Cypriotische banken in diepe problemen. Mede dankzij hulp van de Europese Centrale Bank kon het bankensysteem ternauwernood overeind blijven.

Een van de maatregelen was eenmalige belasting op alle bankrekeningen. Inwoners haastten zich naar geldautomaten om contant geld op te nemen, zodat zij vrijgesteld konden worden van deze belastingen. Deze massale bankrun zorgde ervoor dat veel inwoners geen contant geld konden opnemen.

In deze periode steeg de bitcoin met maar liefst 87 procent, van 47 dollar naar 88 dollar in ruim een week. CNN beschreef bitcoin toen als veilige haven, maar wel met een kanttekening: ‘Bitcoin is een ongewone plek om veiligheid te zoeken. Het is een vier jaar oude digitale valuta ontwikkeld door een hacker die nog steeds anoniem blijft.’

Veilige haven in politieke conflicten

Een recenter voorbeeld van bitcoin als veilige haven kunnen we dit jaar vinden. Begin januari liepen de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran hoog op. Op 3 januari werd bekend dat de Iraanse generaal Soleimani om het leven is gekomen door een Amerikaanse luchtaanval in Irak. De onzekerheid nam toe, op Twitter spraken mensen zelfs al van een Derde Wereldoorlog.

In deze periode vertoonde de koers van bitcoin veel gelijkenissen met de koers van goud. Goud wordt door velen als een veilige haven gezien, een beschermmiddel tegen wereldwijde onzekerheid.

Hieronder zie je de koers van bitcoin (groen) vergeleken met goud (oranje). De bewegingen zijn soms verschillend, maar beide koersen vertonen dezelfde stijgende trend.

Coronavirus, bitcoin toch als speculatiemiddel?

Toch beweegt bitcoin soms ook mee met de aandelenmarkt. Bijvoorbeeld vorige week, toen de situatie rondom het coronavirus verslechterde. Vanaf eind februari dook bitcoin samen met de Dow Jones naar beneden. Hieronder zie je de koers van bitcoin in het groen, en de aandelenmarkt in het rood.

Is bitcoin daarom een speculatiemiddel? Peter Schiff, beurshandelaar en voorstander van goud, vindt van wel. Schiff voorspelde de economische crisis van 2008 en blijft geloven in goud. Volgens hem is bitcoin puur een speculatiemiddel. Hij steekt zijn mening niet onder stoelen of banken:

Moet je wel een etiket op bitcoin plakken?

Het feit dat bitcoin zich beweegt tussen veilige haven en speculatie hoeft niet erg te zijn. Sommigen noemen het zelfs een sterke eigenschap, bitcoin trekt zich nergens iets van aan. Bitcoin is de honey badger van het geld, hij volgt zijn eigen pad.

Soms lijken de bewegingen van bitcoin dan ook volledig willekeurig, zoals je op onderstaande tweet ziet. Aandelen gaan naar beneden, goud gaat omhoog, en bitcoin doet wat hij wil:

Je ziet dat het niet makkelijk is om een etiket op bitcoin te plakken. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Bitcoin is ontworpen als tegenreactie op de financiële crisis van 2008, en het bestaansrecht kunnen we terugvinden in het allereerste transactieblok op de blockchain:

‘Chancellor on brink of second bailout for banks.’

De tekst verwijst naar een krantenkop van de Britse krant The Times. In andere woorden, een crisis als in 2008 mag nooit meer gebeuren. Een onafhankelijk, decentrale en digitale valuta als bitcoin kan de macht weer teruggeven aan het volk.

Leave a Reply