Maart begint voorlopig goed voor bitcoin. In de eerste zes dagen is de waarde met ruim acht procent toegenomen! De koers staat daarmee ruim boven de 9.000 dollar (8.009 euro). Wat zorgde voor deze stijging? En hoe doet bitcoin het eigenlijk vergeleken met andere markten?
Falling wedge en bull flag
Achteraf is het altijd makkelijker te zien, maar de bitcoin koers liet twee formaties zien die wijzen op een prijsstijging.
Vanaf 26 februari tot begin maart bewoog de koers zich in een falling wedge. Dat zijn de twee blauwe trendlijnen die beide dalen, maar naar elkaar toe bewegen. Dit is in veel gevallen een voorbode voor een stijging.
Hierna vormde de koers direct een bull flag. Eerst stijgt de koers snel (eerste groene pijl), daarna beweegt de waarde zich tussen twee evenwijdige trendlijnen. Breekt de koers uit een bull flag, dan is het koersdoel ongeveer even groot als de eerste stijging.
De koers van bitcoin bewoog zich dus even precies volgens het boekje. Maar het helpt ook dat er de afgelopen dagen genoeg positief nieuws was. Woensdag hief het Hooggerechtshof van India het verbod op voor banken om zaken te doen met cryptobedrijven. Donderdag legaliseerde Zuid-Korea de handel in cryptocurrency. Allebei positief nieuws waarop de koers kan reageren.
Onze verwachting van de bitcoin koers
Wat kunnen we verwachten van de koers? Daarvoor kijken we naar de reeks van Fibonacci. Fibonacci was een Italiaanse wiskundige, die in de twaalfde eeuw een simpele reeks getallen beschreef. Deze reeks getallen wordt nu overal gebruikt om natuurlijke proporties te beschrijven. Bijvoorbeeld op het gebied van film en fotografie, maar ook op technische analyse.
In de technische analyse teken je de Fibonacci retracement van de top naar de bodem. De getallen aan de rechterkant geven de verhouding weer tussen de bodem en de top. Deze zones geven duidelijke weerstanden en ondersteuningen aan.
Bullish
Stijgt de koers, dan ligt de volgende weerstand rond 9.500 dollar (8.426 euro). Dit leek midden februari ook een ondersteuning.
Bearish
Maar daalt bitcoin, dan vinden we de volgende ondersteuning op 8.500 dollar (7.542 euro). Dat komt overeen met de laatste bodem rond begin maart. Zakt de koers nog verder weg, dan ligt de ondersteuning op 8.000 dollar (7.095 euro).