Oei, we hebben wel ooit eens betere maandagen gehad! Vorige week leek het er even op alsof de bitcoin koers een bodem had gevonden, nu duikt de koers onder 8.000 dollar. Wat is de oorzaak van deze heftige daling?
1. Alle markten staan er slecht voor
Je kan de koersontwikkeling van bitcoin niet los zien van de algehele malaise op de financiële markten. De olieprijs daalt met 30 procent, en verwacht wordt dat de aandelenbeurzen flink in het rood zullen openen. Wereldwijd heerst er angst en dat heeft ook zijn weerslag op de koersen van cryptocurrency’s zoals bitcoin.
Meer hierover lees je in ons uitgebreide artikel over olie en de aandelenmarkt:
2. PlusToken dumpt opnieuw bitcoins
Maar ook binnen de cryptowereld rommelt het. Twitteraar Ergo volgt alle activiteit rondom de scam PlusToken. Volgens hem heeft PlusToken van vrijdag op zaterdag 13.000 bitcoin verstuurd naar een mixer.
Een mixer is een dienst die bitcoins van meerdere partijen verzamelt en door elkaar husselt. Daarna worden de bitcoins weer teruggestuurd naar alle deelnemers. Een mixer zorgt ervoor dat de herkomst van de bitcoins moeilijker zijn te traceren.
Er zijn mensen of organisaties die een mixer gebruiken omdat ze meer privacy wensen, en dat is niet per se verkeerd. Maar bij een scam zoals PlusToken gaat het om witwassen, dat is wel een slechte zaak.
Geruchten gaan dat PlusToken opnieuw bitcoins op de markt dumpt. Het is nog onduidelijk om hoeveel bitcoin het precies gaat. Volgens Ergo verkoopt PlusToken lekker door, maar dan langzamer dan in september en november vorig jaar.
~13k in new PlusToken mixer deposits in last 24 hrs.
Almost all previous mixer deposit change has entered mixing, confirming my theory.
Distributions still on/off. Much slower than September and November.
New report and full sit rep imminent. pic.twitter.com/vwrBuVk272
— Ergo ∴TxIDs Or It Didn’t Happen∴ (@ErgoBTC) March 6, 2020
3. Miners verkopen minder bitcoin
Charlie Morris is asset manager bij Atlantic House. Hem valt het op dat bitcoin miners minder bitcoin verkopen dan dat zij minen. Het klinkt tegenstrijdig, maar dat is juist een negatief signaal. Miners blijven hun bitcoin houden omdat zij de markt willen beschermen tegen verdere dalingen. Wanneer de markt weer aantrekt verkopen zij vaak weer meer bitcoin.
#bitcoin miners have recently started to sell less than they mine. Historically, that has coincided with negative returns and reflects a weaker market bid. Miners are hoarding because they want to protect the market which is too soft to sell into. Bottom row turned green. pic.twitter.com/JPy0RqwEwQ
— Charlie Morris (@AtlasPulse) March 4, 2020
8.000 dollar het te verdedigen niveau
Inmiddels is de koers weer met 4 procent gestegen sinds de laagste waarde van vandaag. 8.000 dollar is het niveau wat bitcoin nu moet zien te verdedigen. In oktober vorig jaar was dit een bodem, en ook in januari dit jaar vond de koers hier een ondersteuning.
Minder positief is dat de koers onder de 200-dagen Moving Average beweegt, de groene lijn op de grafiek hieronder. Dat kan erop duiden dat de koers voor een langere periode gaat zakken.
Maar zoomen we iets in op de grafiek, dan kan het ook zomaar zijn dat we het ergste achter de rug hebben. De Relative Strength Indicator (RSI) is namelijk flink oversold. Dat betekent dat er in korte tijd veel bitcoin is verkocht. Vaak een signaal dat de koers op korte termijn weer kan stijgen.
Ook zien we positieve divergentie. De koers maakt lagere bodems, terwijl de RSI juist langzaam stijgt. Dit kan ook betekenen dat de koers weer wat kan herstellen.
Het blijft de komende dagen spannend wat de bitcoin koers gaat doen. Check hier de koers of lees onze koersartikelen om op de hoogte te blijven!