blog

Grootste vermogensbeheerder BlackRock ziet veel potentie in bitcoin en cryptocurrency als investering

By 21 april 2021No Comments

De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock lijkt zijn blik te wenden op bitcoin en cryptocurrency’s. In januari werd bekend dat twee van de fondsen van BlackRock via CME investeert in bitcoin-futures.

Cryptocurrency geweldige belegging

In maart opende ze een positie van 6,5 miljoen dollar, een peulenschil voor BlackRock. Ze hebben namelijk 8,67 biljoen dollar van investeerders in beheer. Maar de symboliek van deze investering kan niet onderschat worden, BlackRock ziet bitcoin als serieuze investering.

Dat werd deze week nog eens onderstreept door Larry Fink, de CEO van BlackRock. Tijdens een interview zegt hij dat cryptocurrency een geweldige beleggingscategorie kan worden.

‘Ik ben er nog steeds door gefascineerd, ik vind het bemoedigend hoeveel mensen erop focussen, ik ben bemoedigd door het verhaal dat het een geweldige beleggingscategorie kan worden. En ik geloof echt dat dit een geweldige beleggingscategorie kan worden.’

Kan crypto de dollar van de troon stoten?

Ondanks zijn optimisme bleef hij sceptisch over de vraag of cryptocurrency’s fiat (zoals de euro of dollar) konden vervangen:

‘Ik geloof niet dat het een vervanging is voor valuta’s. Ik denk dat we cryptocurrency’s van dollars zullen hebben, cryptocurrency’s van andere valuta’s. Maar ik denk niet dat we aan crypto moeten denken als een vervanging van valuta. Maar ik ben erdoor gefascineerd als beleggingscategorie.’

Hij doelt hiermee op de plannen van centrale banken, om eigen cryptocurrency’s te maken zoals een digitale euro.

Nauwelijks interesse van institutionele klanten

Interessant genoeg zei Finks dat er weinig vraag en belangstelling is van de institutionele klanten van BlackRock in cryptocurrency’s.

‘Er zijn componenten op de financiële markten over crypto die echt zijn. Maar als je me specifiek vraagt ​​naar langetermijninvesteringen van staatsinvesteringsfondsen, pensioenfondsen, pensioendiensten, grote family offices, dan is het gesprek over crypto een heel klein gesprek in vergelijking met zoveel andere gesprekken.’

Dat bevestigt Lukas Daalder in het FD. Hij werkt voor BlackRock Nederland en zei hierover:

‘Slechts twee van de meer dan duizend fondsen waaruit onze klanten kunnen kiezen, mogen heel beperkt in bitcoinfutures beleggen.’

Ander geld, andere mening

Dit staat in schril contrast met een onderzoek van Goldman Sachs, waarin meer dan 40% van de klanten van de bank blootgesteld was aan crypto. Hierdoor heeft de investeringsbank zijn crypto-afdeling opnieuw opgestart dankzij institutioneel geld dat binnenstroomde. Andere Amerikaanse vermogensbeheerders zoals Morgan Stanley en NYDIG rapporteerden eerder vergelijkbare trends.

Leave a Reply