blog

Flinke dip bitcoin: reden voor paniek of is er niets aan de hand?

By 20 april 2021No Comments

In de nacht van zaterdag op zondag viel de bitcoin koers plotseling met duizenden euro’s naar beneden. Voor de bitcoiners onder ons die al een tijdje meelopen kwam dit niet als een verrassing, maar als je pas net komt kijken kan de volatiliteit van bitcoin even wennen zijn. We zaten er vorige week juist zo goed in en met een verse all time high leek de weg naar boven weer hervat. Hoe kan het dan dat bitcoin ineens zo’n ommezwaai maakt en in een paar uur voor een vermogen aan waarde verliest?

Was het de beursnotering van Coinbase die toch een beetje tegenviel? De harde val van de hash rate omdat China te kampen had met grote stroomuitvallen? Was het wellicht de enorme golf aan geliquideerde long-posities? Het eerlijke antwoord is dat niemand in deze kwestie de exacte oorzaak kan aanwijzen.

Bitcoin is nog relatief klein en dus volatiel

Bitcoin bestaat inmiddels al iets meer dan twaalf jaar, maar we vergeten in ons enthousiasme nog weleens hoe klein bitcoin eigenlijk nog is. De totale marktwaarde van alle bitcoin ligt net boven de 800 miljard euro en als je dat vergelijkt met de goudmarkt die 10x groter is en de vastgoedmarkt die meer dan 200x groter is, dan kun je die volatiliteit ook beter plaatsen.

Bron: Onbekend

Dezelfde uitstroom van kapitaal die op de goudmarkt een daling van 1% veroorzaakt, zou voor bitcoin een dip van 10% betekenen. Er is simpelweg een stuk minder kapitaal nodig om de bitcoin koers in beweging te krijgen dan meer volwassen markten als goud. De volatiliteit die we bij bitcoin zien is eerder normaal voor een asset die nog moet opgroeien.

Dip hoort bij bullrun

Hieronder zie je de grafiek van 2017. Een enorme bullrun die uitmondde in een waarde van 20.000 dollar.

Bron: Twitter

In de bull run van 2016/2017 hebben we onderweg naar de nieuwe recordkoers van bitcoin in totaal zes dips van meer dan 30% moeten voelen. Je kunt je voorstellen dat dit vooral voor paniek zorgde bij mensen die nog niet volledig overtuigd waren van bitcoin. Dit zijn de momenten geweest waarop veel nieuwelingen hun bitcoin in een opwelling hebben verkocht aan de hodlers die zich niet meer lieten afleiden door de koers op de korte termijn.

Recordaantal liquidaties op derivatenmarkt

Zoals gewoonlijk in de bitcoin markt worden excessieve hefboomposities geliquideerd tijdens hevige prijsbewegingen zoals die van het afgelopen weekend en deze week was daar geen uitzondering op. Iedereen was enorm bullish in aanloop naar het beursdebuut van Coinbase en in afwachting van nieuwe koersexplosies hadden handelaren een recordaantal longposities openstaan.

Het perfecte recept voor een zogenaamde “long squeeze”. Dit is een situatie waarin investeerders vanwege vallende koersen gedwongen zijn om hun longpositie te verkopen om verdere verliezen te voorkomen. De verkoopdruk die ze hiermee veroorzaken leidt er meestal toe dat de markt nog verder valt dan het eigenlijk al zou doen.

Vaak krijgt de koers tijdens een dip al een extra tik door emotionele verkopers, maar ook het verplichte sluiten van longposities is een reden voor extra diepe dalen. In totaal werd er voor meer dan 8 miljard euro aan longposities geliquideerd, een absoluut record op de bitcoin derivatenmarkt. Het vorige record stond op 4,85 miljard euro en dateerde van 23 februari van dit jaar.

Leave a Reply