blog

Gok niet tegen Bitcoin: 57 miljoen dollar shortposities geliquideerd

By 8 februari 2021No Comments

Het nieuws dat Tesla 1,5 miljard dollar in bitcoin investeert is het gesprek van de dag. En waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Verschillende beleggers speculeerden op een daling van bitcoin. Ruim 57 miljoen dollar aan shortposities zijn geliquideerd op OKEx. Ai!

Speculeren op een daling

Dat vereist misschien nog wat uitleg. Op de beurs OKEx is het mogelijk om te handelen in bitcoin futures. Met bitcoin futures speculeer je op het prijsverloop van bitcoin. Hoop je bijvoorbeeld dat bitcoin daalt, dan kies je voor een shortpositie.

Verschillende investeerders op OKEx dachten dat de bitcoin koers zou gaan dalen en gingen voor een shortpositie. Maar het tegenovergestelde gebeurde, mede door het nieuws van vandaag steeg de koers met meer dan 12 procent op één dag.

Ruim 57 miljoen dollar (47 miljoen euro) aan shortposities werden automatisch geliquideerd. Dat heeft niets met moord te maken, het betekent simpelweg dat deze posities automatisch gesloten werden. Traders kunnen hun positie niet meer betalen, en de beurs sluit dan deze posities.

Short squeeze

Is er sprake van een koersstijging en zijn er veel shortposities? Dan kan er een soort domino-effect ontstaan: steeds meer shortposities worden geliquideerd. Aan het einde van zo’n positie koop je automatisch je bitcoin terug. Worden er meer bitcoins gekocht, dan drijft dit de prijs van bitcoin verder op. Je krijgt dan een sneeuwbaleffect waardoor de prijs blijft stijgen. Dit sneeuwbaleffect noem je ook wel een short squeeze.

Bitcoin profiteert

Short squeeze of niet, het nieuws van Tesla zorgt voor een flinke opleving op de bitcoinmarkt. Vanmorgen nog schuurde de bitcoin koers tegen de weerstand van 40.000 dollar (33.210 euro). Maar in nog geen half uur tijd schoot de prijs naar bijna 45.000 dollar (37.361 euro). Dat zie je hieronder op de vijf-minuten grafiek. 

Aanbod daalt nog steeds

En hoewel de prijs blijft stijgen, daalt het aantal bitcoins op cryptobeurzen nog steeds. Dit zorgt ervoor dat verhandelbare bitcoins steeds schaarser worden. Met een stijgende vraag is dat alleen maar goed nieuws!

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de bitcoin koers? Check dan de koers altijd en overal op onze uitgebreide koerspagina.

Leave a Reply