blog

Bitcoin bereikt hoogste punt ooit, nog nooit zo veel rekenkracht op netwerk

By 8 februari 2021No Comments

De gemiddelde hash snelheid van de Bitcoin blockchain, of de totale rekenkracht gewijd aan mining, bereikte afgelopen weekend een nieuw record van meer dan 175 exahashes per seconde (EH / s), volgens data van Glassnode en blockchain.com.

Steeds aantrekkelijker om te minen

De stijging van de hash-snelheid kan worden verklaard door de stijging van de koers van bitcoin zelf. Miners ontvangen bitcoin als beloning voor het ontdekken van nieuwe blokken, en hoe meer munten kosten, hoe hoger de inkomsten van de miners. Daarom worden miners gestimuleerd om meer rekenkracht bij te dragen wanneer de prijs van bitcoin stijgt.

Een andere factor zijn de transactiekosten, dit is de tweede inkomstenstroom voor miners. De theorie is heel simpel: naarmate het handelsvolume van bitcoin stijgt, worden meer transacties gedaan en nemen de transactiekosten ook toe. Transacties worden in een wachtrij geplaatst, en hoe meer transactiekosten je betaalt, des te sneller je transactie wordt verwerkt. Ook de transactiekosten worden in bitcoin betaald.

Combineer deze twee factoren met een explosief gegroeide koers, en je snapt dat minen steeds lucratiever wordt. Die correlatie zie je in de grafiek hieronder.

Bron: Glassnode

Op dit moment is de bitcoin koers 39.000 dollar (32.400 euro) en is de rekenkracht op het netwerk 166 exahash.

Bron: blockchain.com

Wat zijn exahashes?

Nieuwe blokken (vol met transacties van jou en mij) worden ontdekt door wiskundige puzzels op te lossen op talloze miningmachines. Elke individuele som van deze berekeningen wordt een hash genoemd en de totale hash-snelheid geeft aan hoeveel van deze sommen er elke seconde worden berekend.

175 EH / s betekent dus dat 175 quintillions (dat zijn 18 nullen) hashes elke seconde worden berekend over het hele Bitcoin-netwerk. Ter vergelijking: begin 2020 bedroeg de hash-snelheid van Bitcoin ongeveer 120 EH / s, dat is een stijging van 50% in slechts een jaar tijd.

Elke tien minuten

Nu denk je misschien dat blokken sneller worden ontdekt en er meer transacties per seconde gedaan kunnen worden. Dat is niet het geval.  Dit komt doordat de snelheid van één blok per 10 minuten gemiddeld, is gecodeerd in het protocol van Bitcoin. De afgelopen 12 jaar is deze 10 minuten gemiddeld genomen altijd gehandhaafd.

Om deze snelheid te behouden, past het netwerk van Bitcoin de moeilijkheidsgraad regelmatig automatisch aan. Op deze manier, zelfs als er een enorme instroom van rekenkracht is, zal het proces van het ontdekken van nieuwe blokken proportioneel moeilijker worden en blijft die 10 minuten gehandhaafd.

Leave a Reply