blog

Hoe Ethereum dankzij transactiekosten 20.000 dollar waard kan worden

By 9 februari 2021No Comments

Iedereen die op dit moment het Ethereum-netwerk gebruikt, moet met lede ogen aanzien dat het netwerk overbelast is en niet gebruiksvriendelijk is. Dit komt doordat de transactiekosten (gas) ontzettend hoog zijn. In dit artikel bespreken we een voorstel om gas te besparen bij transacties. En dat kan heel goed uitpakken voor de koers van Ethereum.

Bron: Etherscan

Hierboven zie je de gemiddelde transactieprijzen voor verschillende acties op het Ethereum netwerk. Als je voor een paar tientjes wil handelen, dan is dat met deze transactiekosten niet de moeite waard. De gemiddelde handelaar of DeFi-gebruiker wordt op deze manier van de markt geweerd.

Voorstel om kosten te verlagen

Er zijn plannen om deze hoge vergoedingen te verlagen met een Ethereum Improvement-voorstel genaamd EIP-1559. Berckmans suggereerde dat zodra dit gebeurt, mogelijk ergens later dit jaar, een deel van de vergoedingen aan ETH-houders zal toekomen via een brandmechanisme dat de prijs zou kunnen opdrijven tot 20.000 dollar.

Wat houdt het voorstel in?

EIP-1559 is een voorstel om het huidige veilingsysteem voor vergoedingen te wijzigen, zodat iedereen alleen het laagste bod betaalt dat in het blok is opgenomen. De vergoedingen zouden dynamisch worden aangepast afhankelijk van de netwerkbelasting en de vraag, waardoor protocollen van derden die erop zijn aangesloten, automatisch lagere en nauwkeurigere gasprijzen kunnen instellen.

Het voorstel zou ook dynamisch vergoedingen burnen (uit omloop halen), wat een effect heeft op het totale aanbod aan ethers. Hierdoor wordt ether steeds schaarser naar aanloop van de lancering van proof-of-stake.

Berckmans stelt dat dit in feite ETH teruggeeft aan houders en niet aan miners, aangezien de munt in schaarste toeneemt door fee-burns. Bovendien moeten miners momenteel hun ethereum verkopen om de kosten te dekken, dus zonder deze verkoopdruk heeft het actief meer ruimte om in waarde te groeien.

De voorspelling is gewaagd, maar in de toekomst van Ethereum is geen plek meer voor mining en zal de uitgifte van nieuwe coins via ETH 2.0-tokenomics verminderen:

‘Aangezien de vergoedingen blijven stijgen, wordt EIP-1559 later dit jaar gelanceerd en Ethereum gaat over naar een proof of stake in twee jaar, de vergoedingen die toekomen aan ETH-houders lijken de koers naar 20.000 dollar te duwen.’

EIP-1559 wordt getest

Op 5 februari deelde ConsenSys-ontwikkelaar Tim Beiko dat er volop getest wordt met het verbetervoorstel: ‘We hebben een testnet opgezet met 100 miljoen accounts en 100 miljoen opslagplaatsen en hebben er 4 Besu + 4 Geth-nodes op gesynchroniseerd, samen met een Besu-mining node.’ Beiko voegt hieraan toe dat het netwerk tijdens een eerste proefperiode een uur en vijfenveertig minuten ‘gespamd’ was met transacties met blokken van 1 seconde en tussen 20-80 miljoen gas per blok. Het resultaat? De nodes zijn niet gecrasht.

Naar schatting kan deze update aan het einde van 2021 uitgerold worden.

Leave a Reply