blog

Geen Bitcoin ETF: Bitwise trekt de stekker eruit

By 15 januari 2020No Comments

De Securities and Exchanges Commission (SEC) bevestigt dat Bitwise haar aanvraag voor een Bitcoin Exchange Traded Funds heeft ingetrokken. Een Bitcoin ETF volgt nauwgezet de koers van bitcoin. Investeerders hoeven met een ETF niet direct bitcoin te kopen en geen wallet aan te maken, maar kunnen wel indirect speculeren op de koersbeweging.

Bitwise trekt zelf de stekker eruit

Bitwise heeft in januari 2019 een Bitcoin ETF aanvraag gedaan bij de SEC. In oktober 2019 verwierp de SEC de aanvraag, om hem later weer te herzien. Volgens sommigen was een Bitcoin ETF toen dichterbij dan ooit. Maar nu heeft Bitwise er zelf de stekker uitgetrokken, en het is nog onduidelijk waarom.

Rapport van Bitwise moest SEC overtuigen

In maart 2019 publiceerde Bitwise nog een rapport dat het merendeel van het handelsvolume van cryptocurrency nep is. Vooral op websites zoals Coinmarketcap wordt vaak niet het echte volume getoond.

Bitwise liet zien dat het handelsvolume en de prijs van bitcoin op de grotere, gereguleerde beurzen wel blijkt te kloppen. Onder deze beurzen vallen bijvoorbeeld Binance, Kraken en Coinbase. En hoewel Bitwise goed onderzoek heeft gedaan naar de markt, heeft dit rapport de SEC nog niet overtuigd. Dat was in eerste instantie wel de bedoeling van Bitwise.

Nog steeds in afwachting van een Bitcoin ETF

Het is nog steeds afwachten totdat er een Bitcoin ETF wordt aangenomen. Iedere aanvraag is tot nu toe afgewezen door de SEC. De reden is telkens dezelfde: de SEC maakt zich namelijk zorgen over marktmanipulatie bij bitcoin. Ook vinden er volgens de SEC nog steeds te veel ‘frauduleuze activiteiten’ plaats bij bitcoin.

In een interview van september 2019 vertelde Jay Clayton, voorzitter van de SEC, dat er vooruitgang is rondom Bitcoin ETF’s, maar dat er tegelijkertijd “meer werk moet worden verricht.”

In februari neemt de SEC een voorstel van een andere partij onder de loep, namelijk Wilshire Phoenix. We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten!

Leave a Reply