blog

Gaat Intel bitcoin miners maken? Alles wijst op februari

By 20 januari 2022No Comments

Bitcoin adoptie is er in alle vormen en maten. Soms zijn het sporters, celebrity’s, normale mensen, politici, landen maar ook bedrijven. Chipfabrikant Intel is het volgende bedrijf dat bitcoin wil omarmen.

Agenda verraadt mining

Althans, de verwachting is dat Intel in februari een nieuw type bitcoin miningmachine aankondigt. Volgende maand is namelijk de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC), een techbeurs. 

Op de agenda van de beurs valt te lezen dat Intel een release heeft gepland genaamd  ‘Bonanza Mine: An Ultra-Low-Voltage Energy-Efficient Bitcoin Mining ASIC.’

Meer concurrentie

Dit brengt het bedrijf voor het eerst in directe concurrentie met bedrijven als Bitmain, MicroBT en andere fabrikanten van bitcoin miners. Deze miners worden asics genoemd, gespecialiseerde chips die niets anders doen dan bitcoin minen.

Crypto-mining heeft in het verleden de vraag naar en de prijzen voor grafische kaarten, waaronder die van Intel, zo sterk opgedreven dat het de woede van gamers aantrok. 

In de beschrijving van de presentatie wordt verwezen naar een ‘ultra-low-voltage energy-efficient’-apparaat, al ontbreken verdere details. 

Type machine

Intel liet eerder weten aan Tom’s Hardware dat het bedrijf al enkele jaren werkt aan SHA 256-geoptimaliseerde asic’s.

SHA 256 is het miningalgoritme waar bitcoin op gebouwd is. Dit staat voor Secure Hashing Algorithm.  

Het modereert het aanmaken en beheren van adressen en wordt ook gebruikt voor het goedkeuren van transacties. Bitcoin gebruikt dubbele SHA-256, wat betekent dat het de hash-functies twee keer toepast.

Intel kan ommekeer betekenen

Nu we nog in een bullmarkt zitten, is het aantrekkelijker om bitcoin te minen. Miners verdienen immers meer transactiefee’s en de waarde van een blockreward is hoger. Een extra fabrikant is niet eens zo slecht voor de markt, zeker niet als het een gevestigde naam is.

En wie weet zorgt Intel ervoor dat de publieke perceptie op het minen van bitcoin omslaat, en de focus niet alleen op energieverbruik ligt.

Leave a Reply