blog

Gaat bitcoin niet meer lager in 2019? En hoe bepaal je de bodem?

By 26 november 2019No Comments

Tien procent eraf, tien procent erbij. Dat zie je nergens anders terug dan bij de koers van bitcoin. Cryptocurrency is nog steeds een jonge markt, en dat zie je dan ook terug aan de koers. Gisteren dook bitcoin heel even onder de 6.000 euro. Was dat de echte bodem?

Indicator luidde koersstijging in

Even een terugblik naar afgelopen dagen. De Relative Strength Index (RSI) is een indicator die het momentum van de koers aangeeft. Op de afbeelding hieronder zie je de RSI op de onderste grafiek. De RSI kan je gebruiken als hulpmiddel om de bodem te bepalen.

De Relative Strength Index (RSI) gaf aan dat bitcoin oversold was, de lijn bevindt zich namelijk onder de paarse band. Oversold houdt in dat er in korte tijd veel bitcoin is verkocht. Dat kan een signaal zijn dat de dalende trend over is. Er wordt meer bitcoin gekocht en dat drijft de prijs omhoog.

Maar er is nog iets. De bitcoin koers (bovenste grafiek) maakt lagere bodems. Dat zie je aan de dalende trendlijn. Ondertussen maakt de RSI juist een stijgende beweging. Dat verschil noem je divergentie. En in dit geval is dat een positief teken, de koers kan weer herstellen.

Dat is gisteren dan ook gebeurd, in een dag tijd steeg bitcoin met meer dan tien procent!

Koers kan nog verder stijgen

We zoomen wat in op de grafiek, elke candle op de grafiek stelt nu één uur voor. Je ziet dat het herstel heel snel is gegaan. Had je precies op de bodem willen kopen? Dan moest je gisteren je wekker zetten om 07:00 uur en precies op dat moment moeten kopen. En dan heb je nu een winst van ruim dertien procent.

Op dit moment lijkt de koers een inverted head and shoulders te vormen. De vorm van de formatie zit al in de naam. Je ziet twee schouders met een hoofd ertussen, maar dan omgekeerd.

De groene balk is de neckline. Bij een inverted head and shoulders is de neckline de belangrijke weerstand die gebroken moet worden. Doorbreekt de bitcoin koers de neckline? Dan is het koersdoel gelijk aan de afstand tussen de bodem en de neckline. Dat zou betekenen dat de koers naar 7.500 euro gaat.

En die stijging is zeker welkom, want het is bitcoin de laatste weken niet gelukt om boven een dalende trendlijn uit te breken. Die trendlijn zie je op de grafiek hieronder in het blauw. Daarnaast is de groene balk ook op langere termijn een belangrijke weerstand. Eind oktober was dit nog een ondersteuning, dat leek toen de bodem.

Langere termijn nog steeds dalend kanaal, laatste keer in 2019?

We zoomen wat uit op de grafiek. Je kijkt nu naar de bitcoin koers van oktober vorig jaar tot en met nu.

In onze koersanalyse van afgelopen vrijdag schreven we dat er licht aan het einde van de tunnel schijnt. De waarde van bitcoin beweegt tussen twee trendlijnen die evenwijdig omlaag lopen. Bij een uitbraak aan de bovenkant kunnen we weer omhoog kijken. Heeft bitcoin voor de laatste keer de onderste trendlijn geraakt? Dan geeft dat meer vertrouwen voor een hernieuwde bull market.

RSI historisch laag, en dat is positief

Nu combineren we deze twee grafieken. Je kijkt naar de bitcoin koers op vier uurs-niveau en de RSI. In ruim een jaar tijd is de RSI nog nooit zo laag geweest. Ga je puur uit van de RSI als indicator, dan moet de koers wel een ommekeer maken.

Precies een jaar geleden had bitcoin de bodem nog niet gevonden. Bitcoin begon toen pas net aan zijn vrije val richting 2.700 euro. Nu zijn de kaarten anders geschud. De koers heeft net de onderste trendlijn aangetikt. De weg ligt nu vrij voor een stijging richting de bovenste trendlijn.

Onze verwachtingen van de bitcoin koers

Is de bodem voor bitcoin nu echt gevonden? Of gaat de koers nog verder omlaag? Houd je hoofd koel met onze twee kakelverse scenario’s.

Bullish
Stijgt bitcoin uit de inverted head and shoulders en uit de blauwe trendlijn, dan kan de koers in de komende weken richting 7.800 euro stijgen. Dat is de rode weerstand op de grafiek hieronder. Stijgt de koers ook daar bovenuit, dan ligt de weg vrij voor een stijging richting de top van dit jaar, 12.200 euro.

Bearish
Maar zakt bitcoin? Dan vindt de koers eerst ondersteuning op de bodem van gisterenmorgen, 6.000 euro. Zakt bitcoin ook daar doorheen en breekt de koers aan de onderkant van de bull flag uit, dan vinden we de eerste ondersteuning op 5.400 euro.

Leave a Reply