blog

Gaat bitcoin net als goud ook naar all time high?

By 7 januari 2020No Comments

U vraagt, wij draaien! Deze week drukken we de TA uit in dollars in plaats van euro’s. Wat vind jij fijner? Laat het weten in de reacties!

Voor het eerst sinds november vorig jaar was bitcoin meer dan 8.000 dollar waard. Al vijf dagen op rij is de koers nu aan het stijgen. Het feest kan niet op! Volgt bitcoin dezelfde koers als goud? Of moeten we niet te vroeg juichen?

Uitbraak uit trendlijn

Op de grafiek hieronder kijken we naar de korte termijn, elke candle stelt vier uur voor. Je kijkt naar de laatste maanden van 2019 tot en met nu.

Sinds eind november zijn de toppen van de bitcoin koers steeds lager. Over deze toppen kan je een dalende trendlijn tekenen. Die trendlijn heeft een tijd lang als weerstand gediend.

Maar gisteravond brak de bitcoin koers met overtuiging uit de trendlijn. Daarmee vervolgt bitcoin zijn stijgende lijn. Sinds vrijdag 3 januari is de prijs van bitcoin met meer dan 15 procent gestegen!

Wacht bitcoin hetzelfde lot  als goud?

Al weken schrijven wij over een kanaal, dat zijn twee evenwijdige trendlijnen waartussen de bitcoin koers zich beweegt. Breekt de koers de komende dagen dan echt uit het kanaal? Dan kan dit voor een flinke beweging omhoog zorgen.

Hoe groot? Als bitcoin hetzelfde pad bewandelt als goud kan het nog wel eens hard gaan. De koers van goud (links) heeft veel gelijkenissen met die van bitcoin (rechts). Maar er is een belangrijk verschil: de prijs van goud is al uit het kanaal gebroken, in tegenstelling tot bitcoin.

Wat zie je op deze grafiek?

  1. Eerst maakt de koers een beweging omhoog, een paar dagen blijft de prijs rond dit niveau hangen
  2. Daarna volgt de tweede golf omhoog, gevolgd door grotere bewegingen op en neer
  3. Ten slotte beweegt de koers in een dalend kanaal naar beneden. Goud is op 22 december uitgebroken, bitcoin wacht nog op de echte uitbraak.

Belangrijk is wel dat de stijging van goud minder hoog is. Van het begin tot het einde van de grafiek steeg de goudkoers met 25 procent. Dat terwijl de koers van bitcoin met ruim 100 procent gestegen is.

Belangrijke weerstand te overbruggen

Maar wat heeft bitcoin nodig om uit te breken? Naast het kanaal kan het ook nuttig zijn om naar de Moving Averages (MA) te kijken, ofwel voortschrijdende gemiddelden. Deze lijnen kan je zien als bewegende weerstanden en ondersteuningen.

In deze grafiek kijken we naar de 50-dagen MA (rood) en de 100-dagen MA (oranje).

Op dit moment is de koers met gemak door de 50-dagen MA gebroken. Nu wacht nog de 100-dagen MA. In november was deze weerstand een moeilijke noot om te kraken. Het lukte bitcoin niet om de lijn te doorbreken, en de koers zakte daarna flink.

Wil bitcoin uit het kanaal breken, dan moet de koers eerst nog deze belangrijke horde zien te overbruggen. En het wordt spannend, want de koers botst nu precies tegen de 100-dagen MA.

Ondersteuning op lange termijn geeft hoop

Maar er gloort ook hoop. Daarvoor zoomen we een flink stuk uit op de grafiek. Je kijkt naar de gehele geschiedenis van de bitcoin koers. De grafiek is logaritmisch, een exponentiële groei is een schuine lijn. Elke candle stelt een week voor.

De indicator onder de grafiek is de RSI, deze geeft het momentum weer van de koers. Op weekniveau kan de RSI je veel vertellen over het stadium waarin de koers zich bevindt.

De lijn van de RSI vindt nu ondersteuning op 40, een belangrijke zone. In het begin van een bull market komt de lijn er niet onderdoor. Dat gebeurde voor het laatst eind 2018, toen de koers een bodem vond. Nu lijkt het erop dat de koers het positieve momentum weer heeft gevonden in aanloop van de bitcoin block halving.

Wat verwachten wij van de koers van bitcoin?

Alle ogen zijn nu op het kanaal gericht. Lukt het bitcoin om uit te breken? Of zoeken we nogmaals de onderkant van het kanaal op? Omdat dit een cruciaal punt is zijn de verschillen in scenario’s groot. De komende dagen wordt het heel spannend voor bitcoin.

Bullish
Net als goud knalt bitcoin door het kanaal. In dat geval komt de top van 2019 weer in zicht. Bitcoin kan zich dan opmaken voor een stijging richting 13.800 dollar. Onderweg zijn er nog wel wat weerstanden te overwinnen, denk bijvoorbeeld aan de psychologische grens van 10.000 dollar.

Bearish
In het negatieve scenario vindt de bitcoin koers weerstand aan de bovenkant van het kanaal. In dat geval komt de Twitter-voorspelling uit. In de tweede week van januari krijgt bitcoin meestal te maken met een flinke correctie. De onderkant van het kanaal kan dan als ondersteuning dienen, dat is nu ongeveer op 5.600 dollar.

Leave a Reply