blog

Bijna 13 miljoen bitcoins afgelopen jaar onaangeraakt, ondanks stijging koers

By 7 januari 2020No Comments

Ondanks dat de koers in 2019 bijna is verdubbeld, zijn bijna 13 miljoen bitcoins onaangeraakt gebleven. Dat betekent dat ze niet zijn verstuurd of verhandeld. En dat is opmerkelijk, want het gaat om meer dan 70 procent van alle bitcoins die nu in omloop zijn.

Daar kwam RhythmTrader op Twitter achter:

HODL tot je er bij neervalt

‘HODL’ers zijn knettergek,’ zegt RhytmTrader op Twitter.

Met HODL wordt het vasthouden van je munten bedoeld. HODL was in eerste instantie een spelfout, iemand bedoelde op een bitcoinforum ‘hodl’ te zeggen. Die spelfout ging viral, en sindsdien gebruikt de cryptowereld de term HODL om aan te geven dat je munten beter kan vasthouden als je gelooft dat deze in waarde stijgen.

Als je wil HODL’en koop je bitcoin voor de lange termijn. En dat kan soms best moeilijk zijn. In 2019 ging de bitcoin koers van 3.200 euro naar 12.200 euro en weer terug naar 6.400 euro.

Het kan goed zijn dat investeerders reikhalzend uitkijken naar de bitcoin block halving en daarom hun bitcoin vasthouden. Tijdens de bitcoin block halving wordt de beloning voor miners gehalveerd. Deze beloning is tegelijkertijd de instroom van nieuwe bitcoin op de markt. Blijft de vraag gelijk en halveert het nieuwe aanbod? Dan kan dat goed zijn voor de bitcoin prijs.

Verloren wachtwoorden ook een mogelijkheid

Maar er is ook een andere reden dat er zoveel inactieve bitcoin wallets zijn. In de loop der jaren zijn naar schatting meer dan 3 miljoen bitcoin voor altijd verloren geraakt.

Dat kan bijvoorbeeld door het verlies van je wachtwoord of private keys. Of door verlies van je harde schijf. In de vroege dagen van bitcoin was de toegang tot je bitcoin wallet namelijk niets meer dan een bestand op je computer. Een Britse man heeft daar nu nog steeds spijt van, hij verloor door verlies van zijn harde schijf 7.500 bitcoins.

Waarom denk jij dat er zoveel bitcoins worden vastgehouden?

Leave a Reply