blog

Federal Reserve geeft bitcoin een zet: op weg naar 60.000 dollar

By 18 maart 2021No Comments

Na de verkiezingen zit de stemming er goed in voor bitcoin. Op het moment dat Nederland naar de stembus ging, steeg de cryptocurrency met ruim 5.000 dollar (4.186 euro). Maar waarom is bitcoin gestegen? En wat kunnen we verwachten van de komende dagen?

Federal Reserve geeft bitcoin een zet

Het positieve nieuws van gisteren heeft de prijs van bitcoin waarschijnlijk een zetje gegeven.

Zo werd bekend dat de Amerikaanse grootbank Morgan Stanley haar vermogende klanten toegang geeft tot drie bekende bitcoinfondsen. Daarnaast heeft creditcardmaatschappij Visa plannen om samen te werken met bitcoin wallets, om bitcoin te accepteren als betaalmiddel in 70 miljoen winkels. Dat vertelde CEO Alfred Kelly dinsdag in een podcast.

Maar de timing van de stijging van de bitcoin koers kwam nog het meest overeen met nieuws vanuit de Federal Reserve, de centrale bank van Amerika. De Federal Reserve publiceerde gisterenmiddag (ochtend in Amerikaanse tijd) haar verwachtingen voor de komende jaren. In dit document staat onder andere dat de Fed tot aan 2023 de rente dicht bij nul procent wil houden.

Direct na dit nieuws daalde de waarde van de dollar in verhouding tot andere fiat valuta’s, zoals de euro en het Britse pond. Dat zie je hieronder op de rechtergrafiek. Bitcoin lijkt een sterke omgekeerde correlatie te hebben met de dollar. Wordt de dollar zwakker? Dan is dat vaak gunstig voor bitcoin. De koers van bitcoin zie je op de linkergrafiek.

Bitcoin in sterke stijgende trend

Terug naar bitcoin. We gaan verder met de daggrafiek, je kijkt naar de bitcoin koers van december tot en met nu. Al maanden beweegt bitcoin in een stijgende trend, die wordt ondersteund door de blauwe trendlijn op de grafiek.

Toen bitcoin door het eerdere hoogtepunt van 41.911 dollar (35.061 euro) schoot, volgde er daarna een indrukwekkende run naar 58.321 dollar (48.769 euro).

Afgelopen weekend lukte het bitcoin even om uit te breken boven de groene lijn, dat is het hoogste punt van februari. Op het moment van schrijven danst de koers rond deze lijn. Lukt het bitcoin om de dag te eindigen boven de groene lijn? Dan is dat een ontzettend positief signaal.

Bitcoin breekt uit

We zoomen wat verder in en kijken nu naar de vieruursgrafiek. De blauwe lijn onder de koersgrafiek en de groene horizontale lijn zijn hetzelfde als in de vorige grafiek. Maar we zien ook dat het bitcoin gelukt is om uit te breken uit de schuine, dalende trendlijn. En dat niet alleen, bitcoin lijkt nu ondersteuning te vinden op de groene lijn.

Dat zien we nog beter wanneer we inzoomen op de uurgrafiek. De koers breekt uit de blauwe dalende lijn, en vindt nu ondersteuning op de groene lijn. Dit vormt een goede basis voor bitcoin om verder te stijgen. 

Wat verwachten we van bitcoin?

Bitcoin breekt uit en lijkt nu op de weg omhoog. Welke koers kunnen we verwachten voor de komende dagen? We beschrijven twee scenario’s voor jou: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish

Op dit moment vindt bitcoin ondersteuning op 58.321 dollar (48.856 euro), het hoogste punt van februari. Lukt het bitcoin om deze ondersteuning te behouden? Dan is er weinig weerstand op weg naar 61.750 dollar (51.729 euro), het hoogste punt ooit. Op de grafiek is deze prijs aangegeven met de groene lijn.

Bearish

Maar wat als het bitcoin niet lukt om deze ondersteuning te behouden? In dat geval biedt de dalende trendlijn ondersteuning rond 58.000 dollar (48.588 euro).

Zakt bitcoin ook onder de trendlijn, dan vinden we het volgende steunpunt op de stijgende trendlijn, rond 55.000 dollar (46.074 euro) Daaronder kan 54.200 dollar (45.404 euro) als vangnet dienen, dit is de rode lijn op de grafiek.

Leave a Reply