blogExchanges

Coinbase gewaardeerd op 69 miljard dollar, gaat 115 miljoen aandelen uitgeven

By 18 maart 2021No Comments

De Amerikaanse cryptocurrencybeurs Coinbase schrijft dat ze ongeveer 115 miljoen aandelen gaan uitgeven op de Nasdaq. Dat staat in een aanvraagformulier wat gisteren is gepubliceerd. De aandelen worden via een directe notering verkocht. Dit betekent dat bestaande aandelen worden verkocht, in plaats van nieuwe aandelen.

Op het aanvraagformulier staat geen datum waarop de aandelen van Coinbase verhandeld kunnen worden. De aandelen krijgen het tickersymbool COIN.

Waardering van 69 miljard dollar

Eerste investeerders waarderen Coinbase op 69 miljard dollar (58 miljard euro). Bij een vorige financieringsronde in 2018 haalde het bedrijf ‘slechts’ 8 miljard dollar op.

De beurs werd in 2012 opgericht en heeft een ontzettend goed moment uitgekozen voor zijn beursdebuut. Bitcoin en cryptocurrency’s zijn hot, de koersen stijgen en het is op veel plekken weer het gesprek van de dag. Daarnaast zijn er voorbeelden te over van techbedrijven met succesvolle beursintroducties. Denk bijvoorbeeld aan de beursgang van de datingapp Bumble.

Invloed Ripple op Coinbase

Terug naar de aanvraag, hierin benadrukt Coinbase ook de rechtszaak van de SEC tegen Ripple en zei dat dergelijke regelgevende maatregelen uiteindelijk van invloed kunnen zijn op de operationele en financiële resultaten. Coinbase moest eerder dit jaar alle XRP-handelsparen op zijn platform opschorten vanwege de rechtszaak.

‘XRP vertegenwoordigt in 2020 en 2019 respectievelijk 17,0 miljard en 3,4 miljard dollar aan handelsvolume en 108,6 miljoen en 27,1 miljoen dollar aan totale inkomsten”, aldus Coinbase. ‘Op 31 december 2020 en 2019 vertegenwoordigde XRP respectievelijk 1,2 miljard en 485,9 miljoen USD van onze activa op het platform.’

‘In de toekomst verwachten we geen handelsvolume of totale inkomsten gerelateerd aan XRP-handel, en verwachten we een afname van de activa op het platform toe te schrijven aan XRP,’ aldus de beurs.

Coinbase handelt niet zelf meer

De beurs schreef ook dat ze vorig jaar meer onverwachte systeemonderbrekingen ondervond dan in 2019 als gevolg van hogere handelsactiviteit door gebruikers.

Coinbase zei verder dat het zijn crypto-investeringen als langetermijnbelangen beschouwt en niet van plan is om regelmatig in crypto-activa te handelen. Op 31 december 2020 bezat Coinbase ongeveer 188 miljoen dollar aan crypto-activa. Her meerendeel bestaat uit bitcoin (130 miljoen dollar), daarnaast 23,8 miljoen dollar aan ethereum en de rest is verdeeld over andere coins.

Leave a Reply