blog

Factcheck: 95% van alle bitcoin is in handen van 2%

By 7 februari 2021No Comments

Het Amerikaanse Bloomberg schreef vorig jaar dat 2 procent van de adressen 95 procent van alle bitcoin beheert. Bitinfocharts toont een vergelijkbare verdeling van BTC over adressen. En anderen hebben vergelijkbare statistieken gerapporteerd die een enorme concentratie van rijkdom in het bitcoin-netwerk suggereren. Klopt dit wel?

Een adres is geen account

Het probleem met deze onderzoeken is dat ze de distributie van bitcoin over netwerkadressen analyseren. Dit leidt tot misleidende statistieken, waardoor je zou kunnen concluderen dat 2 procent 95 procent van alle bitcoin in handen hebben.

Je kunt namelijk twee kanttekeningen plaatsen bij deze methode:

  • Niet alle adressen moeten gelijk worden behandeld. Een adres van een exchange met het geld van miljoenen gebruikers moet bijvoorbeeld worden onderscheiden van het adres van een persoon in eigen beheer.
  • Een bitcoin adres is geen “account”. Eén gebruiker kan meerdere adressen beheren en één adres kan het geld van meerdere gebruikers bevatten.

Glassnode maakt hieronder onderscheid tussen adressen op basis van hoeveel bitcoins er op staan. In januari 2021 zag dat er zo uit:

Bron: Glassnode

De eerste twee categorieën heeft Glassnode geïdentificeerd als miners en beurzen. Deze tellen niet mee. Dus die twee niet meegerekend, dan heb je aan de ene kant van het spectrum walvissen en bultruggen. Dit zijn de grootste niet-exchange adressen die samen ongeveer 31% van de bitcoin-voorraad controleren. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk instellingen, fondsen, bewaarders, OTC-desks en andere vermogende particulieren.

Aan de andere kant controleren kleinere entiteiten met elk minder dan 50 bitcoin (garnalen, krab en octopus) bijna 23% van het aanbod. Hieruit blijkt dat een substantieel aantal bitcoins in handen is van particuliere beleggers.

Trend naar kleine beleggers

De twee grafieken hieronder tonen de verdeling van het aanbod over de verschillende vissoorten gedurende de jaren. In het bijzonder wordt duidelijk dat de (relatieve) hoeveelheid bitcoin die in handen is van kleinere entiteiten, in de loop van de levensduur van bitcoin alleen maar  is gegroeid.

De trend is dus dat het eigendom van het aanbod aan bitcoin steeds meer versnipperd raakt. Dat wordt nog duidelijker als we kijken naar de relatieve verandering in het aanbod over deze zeedieren. Hieronder zie je bijvoorbeeld dat het bezit van de kleinste spelers (garnalen + krabben) met 130% is toegenomen sinds 2017. De op een na kleinste houders (octopus + vis) hebben in deze periode ook hun voorraad bitcoins met 14% laten groeien. Aan de andere kant hebben grote entiteiten (dolfijnen + haaien en walvissen + bultruggen) hun aandeel in bitcoin verminderd met respectievelijk -3% en -7%.

Conclusie

Glassnode concludeert al deze data in onderstaande grafiek. We zien dat ongeveer 2% van de netwerkentiteiten 71,5% van alle Bitcoin beheert. Dat is nog steeds een groot deel, maar lang geen 95%, zoals Bloomberg schreef.

Leave a Reply