blogExchanges

Facebook kan minder transacties aan dan bitcoin en ethereum blijkt uit test

By 28 januari 2021No Comments

Het testnet voor Diem, het door Facebook gesteunde stablecoin-project, bereikte gisteren meer dan 50 miljoen transacties, blijkt uit gegevens van blockchain-verkenner inDiem. Een maand geleden werd het project van Facebook Diem genoemd, na eerder als Libra door het leven te gaan.

Gekoppeld aan dollar

Diem is een stablecoin, een soort cryptocurrency één-op-één gekoppeld aan fiat-valuta’s, in dit geval de Amerikaanse dollar. Het doel is de traditionele betalingsmarkt te verstoren met zijn betaalbare, schaalbare en snelle afwikkelingsfuncties. Het wordt gerund door de Diem Association en een consortium van andere leden, zoals crypto-exchange Coinbase en Uber.

50 miljoen transacties

Momenteel begeeft Diem zich in de testfase, of het ‘testnet’ in het jargon van de crypto-industrie. Diem bereikte gisteren in de late uurtjes meer dan 50 miljoen transacties. Met dergelijke tests kunnen ontwikkelaars eventuele fouten in het netwerk verhelpen voordat deze openbaar worden gemaakt.

Minder dan bitcoin en ethereum

Uit gegevens blijkt dat het Diem-testnet werkt met een gemiddelde doorvoersnelheid van meer dan 3 transacties per seconde (tps). Hoewel het snel klinkt, is dit veel langzamer dan transacties op zowel Bitcoin (4,6 tps) als Ethereum (15 tps), en veel langzamer dan de snelheden op netwerken zoals Solana (65.000 tps). Het is echter mogelijk dat Diem niet in de buurt van capaciteit werkt.

Als het gaat om het aantal testnetgebruikers, hebben meer dan 221.000 individuele adressen in zekere mate interactie gehad met Diem.

Lancering in 2021

Nu het testen in volle gang is, wordt een openbare lancering (dit kan ook een beperkte lancering worden) voor Diem later in 2021 verwacht. Ondertussen lijkt de Diem Association al afnemers te hebben gevonden. Muziekapp Spotify lijkt zich hiervoor klaar te maken en is zijn betalingsafdeling al aan het versterken.

Het cryptocurrency-project van Facebook heeft een korte maar tumultueuze geschiedenis. Aanvankelijk Libra genoemd, zou het eerst worden ondersteund door een mand met fiat-valuta’s, maar toezichthouders  hebben een aantal zorgen geuit.

Nadat grote partners Libra begonnen te verlaten, zijn ze terug naar de tekentafel gegaan. Er werd geschakeld van één stablecoin die wordt ondersteund door verschillende fiat-valuta’s, naar verschillende stablecoins die worden ondersteund door hun respectieve nationale valuta.

Leave a Reply