blog

Bitcoin wordt steeds minder beweeglijk vergeleken met vastgoed, goud en aandelen

By 28 januari 2021No Comments

Crypto-analist Willy Woo dook de data in en vergeleek de koersen van bitcoin met andere, vooral Amerikaanse assets. Bitcoin wordt namelijk sinds dag 1 als ontzettend volatiel beschouwd. Dat betekent dat de koers beweeglijk is. Hij laat zien dat het verschil in volatiliteit steeds minder wordt.

Betalingsnetwerk en munt in één

Bitcoin is in 2009 gemaakt door een mysterieus persoon, hij of zij noemde bitcoin een peer to peer betalingsnetwerk in de bijbehorende whitepaper. Maar in tegenstelling tot andere betalingsnetwerken zoals iDEAL, PayPal en Visa, is bitcoin naast een betalingsnetwerk, ook een eigen munt. iDEAL heeft geen eigen munt maar gebruikt de euro, PayPal en Visa leunen ook op verschillende fiatvaluta’s.

Bitcoin is dus ook een munt die qua waarde los staat van andere valuta’s en een hele andere intrinsieke werking heeft. In eenvoudige termen betekent dit dat als je bitcoin koopt om hier later goederen of diensten te kopen, de bitcoins mogelijk minder (of meer) waard zijn tegen de tijd dat je het werkelijk uitgeeft.

Dat is in een notendop, het tegenargument om bitcoin te gebruiken: De koers van de munt is te volatiel.

Nog steeds een betalingsnetwerk?

Je kunt je afvragen of bitcoin nog steeds een betalingsnetwerk moet zijn of worden. Technisch gezien zijn er beperkingen, kijk bijvoorbeeld maar naar het maximaal aantal transacties per seconde, maar gelukkig wordt daar aan gewerkt. Het Lightning Network is een tweede laag die boven op de blockchain van bitcoin wordt gebouwd om betalingen te ondersteunen. Maar het verhaal rondom bitcoin is door de economische omstandigheden verandert van betaalnetwerk, naar een hedge tegen inflatie. Ofwel digitaal goud.

Prijs moet stabiel worden

Woo zegt dat prijsstabiliteit nodig is voordat consumenten bitcoins kopen en vasthouden voor uitgaven op korte en middellange termijn. Wanneer dit gebeurt, heeft dit een grote en positieve invloed op de prijs. In 2019 schreef hij dat de komende 2 jaar van bitcoin in dit opzicht bullish zijn. Het kopen en vasthouden van bitcoin voor directe betalingen heeft een heel andere economische vingerafdruk, dan als de verkopende partij zijn ontvangen bitcoin meteen weer omzet in fiat. Op dit moment wordt bitcoin ook veel gebruikt voor remittance, om waarde naar familie in het buitenland te sturen. Bitcoin is dan meer een brugvaluta tussen bijvoorbeeld de euro en de lokale valuta in het land naar keuze.

Volatiliteit neemt af

Daarnaast neemt de prijsvolatiliteit af, naarmate er meer geld in bitcoin komt. De totale waarde van alle bitcoins bij elkaar is nu 485 miljard euro. Hoe hoger dit bedrag wordt, des te meer er verkocht, of gekocht, moet worden om de prijs te laten bewegen.

Hieronder zie je de marktkapitalisatie (totale waarde alle bitcoins) weergegeven in een logaritmische grafiek.

Leave a Reply