blogExchanges

Exit scam bij DeFi-project Meerkat Finance? 26 miljoen euro weg op Binance Smart Chain

By 5 maart 2021No Comments

Meerkat Finance, een gedecentraliseerd financieringsproject, heeft op Telegram laten weten dat ze door een hack voor 31 miljoen dollar aan crypto-activa kwijt zijn. Maar on-chain-gegevens laten zien dat het misschien niet zo eenvoudig is.

26 miljoen euro kwijt

Meerkat Finance is een yield farming pool die draait op de Binance Smart Chain, en werd eergisteren gelanceerd. In de officiële Telegramgroep werd gisteren bekend gemaakt dat hun smart contract gecompromitteerd is.

Het project werd vervolgens leeggezogen van ongeveer 13 miljoen BUSD en ongeveer 73.000 BNB, die in totaal nu 26 miljoen euro waard zijn. Het geld werd overgemaakt naar meerdere nieuwe blockchain-adressen.

Blockchain data laat zien dat de vermeende hacker(s) de kluis hebben leeggemaakt door een smart contract van Meerkat te wijzigen via het account van de oorspronkelijke Meerkat-ontwikkelaar.

Bron: bscscan.com

Is het een bewuste exit scam?

Dat suggereert dat ofwel de private key van de Meerkat programmeur is gestolen of dat dit door het project zelf gedaan is. Dat laatste lijkt vergezocht, maar de cryptowereld heeft vaker te maken gehad met exit scams. Er zijn twee tekens die hier op wijzen. De eerste is dat de website van Meerkat is verwijderd. Daarnaast is ook het twitteraccount van Meerkat Finance offline gehaald.

Bron: https://meerkat.finance/

Binance onderzoekt voorval

Een vertegenwoordiger van Binance zei in het officiële Chinese Telegram-kanaal van de beurs dat ze de abnormaliteit van het Meerkat-project hebben opgemerkt. Ze werken samen met auditkantoren Certik, PeckShield en Slowmist om het voorval te onderzoeken.

De vertegenwoordiger voegde verder een link toe voor slachtoffers van de ‘Meerkat Finance rug pull’ om problemen te melden en op de hoogte te blijven van de ontwikkeling.

Wat is een exit scam?

Met een rug pull wordt eigenlijk een exit scam bedoeld. In dit geval is het een oplichting die begint met het schrijven van een smart contract en het maken van nieuwe tokens. Vervolgens wordt er hype gecreëerd door te spammen in Telegram-groepen of Twitter, gevolgd door een listing op een decentrale beurs en het storten van wat liquiditeit.

Vervolgens is het wachten op gebruikers die hun Binance Coin inwisselen voor de nieuw gecreëerde token, waarna de makers de liquiditeitspool leeghalen. Gebruikers en investeerders blijven zo over met niets meer dan een waardeloze munt.

Leave a Reply