blog

Heeft Tesla juiste keuze gemaakt om bitcoin te kopen? Niet volgens deze analist

By 5 maart 2021No Comments

Op 8 februari kocht Tesla voor 1,5 miljard dollar bitcoin. Sindsdien is de aandelenwaarde van Tesla met 28% gedaald. Gary Black, voormalig manager bij Goldman Sachs raadt Tesla aan de bitcoins te verkopen en hun eigen Tesla-aandelen terug te kopen.

Aandelenkoersen dalen

Als je het over de bitcoinaankoop hebt van Tesla, kun je MicroStrategy niet negeren. De aandelenkoers van MicroStrategy is zelfs gehalveerd sinds het hoogtepunt op 9 februari.

Dat de aandelenkoers van Tesla zo hard gedaald is, kun je natuurlijk niet wijten aan de bitcoinaankoop. Er spelen veel factoren mee, begin februari werd gemeld dat Tesla door de Chinese overheid was berispt vanwege kwaliteitscontrolekwesties na ontvangst van klachten van consumenten.

Daarnaast heeft de hele aandelenmarkt ook te maken met volatiliteit, de S&P 500 is de afgelopen 30 dagen met 4,1% gedaald. De Nasdaq is sinds 19 februari met 6,95% gedaald en zelfs de AEX heeft sinds 16 februari 5,73% moeten inleveren.

Tesla buyback

Maar de tweet van de oude Tesla-analist Gary Black, die tientallen jaren ervaring heeft met financieel management, leidde tot een discussie over de vraag of Tesla’s bitcoinaankoop goed is voor investeerders.

‘Ik wil niet dat ze aandelen terugkopen’, reageert Twitter-gebruiker Techgnostik. ‘Ik wil dat ze investeren in groei en nog eens een miljard verdienen aan hun BTC-positie.’

Black reageerde door te zeggen dat TSLA ook zou worden opgenomen door meer fondsbeheerders met een aandeleninkoopprogramma, aangezien terugkopen van aandelen van grotere waarde is voor de belegger dan het kopen van bitcoin.

Sommige gebruikers op Twitter waren het erover eens dat een terugkoop van aandelen een geschikter gebruik van fondsen leek, terwijl anderen vonden dat er te veel aandacht werd besteed aan wat Tesla deed met 8% van hun kasreserves.

Bitcoin en MicroStrategy

Bron: Tradingview

Het is niet eenvoudig om na te gaan welke impact het kopen van Bitcoin heeft gehad op de bedrijfsresultaten. Hoewel de aandelenkoers van MicroStrategy in een maand tijd is gehalveerd, zijn de aandelen van MSTR nog steeds met 340% gestegen. Althans, als je begint met tellen op 11 augustus 2020, toen ze hun eerste aankoop van 21.454 BTC aankondigden. Sinds die datum is bitcoin met 310% gestegen.

Leave a Reply