blog

Bezig met je belastingaangifte? Vergeet je bitcoin en cryptocurrency niet

By 6 maart 2021No Comments

Vanaf maandag 1 maart is het mogelijk om je belastingaangifte van 2020 in te dienen. Ofja, mogelijk.. als er geen storing zou zijn bij de belastingdienst tenminste. Vergeet niet om bij het invullen ook je cryptocurrency’s op te geven.

Overige bezittingen in box 3

Volgens de Belastingdienst behoort het bezitten van cryptocurrency’s tot de ‘overige bezittingen’ in box 3. Aangezien de koers van bitcoins (en altcoins) volatiel zijn kan de waarde op de pijldatum van ieder jaar zo enkele (tientallen) euro’s schelen.

De peildatum voor de vermogensbelasting is 1 januari. Voor het jaar 2020 (de belastingaangifte doe je in 2021) wordt gekeken naar je vermogen op 1 januari 2020. Wij raden aan om elk jaar een screenshot te maken van je portfolio op 1 januari.

Waarde op 1 januari 2020

Voor de zekerheid vind je hieronder de waarde van de vijf cryptocurrency’s die BTC Direct aanbiedt. Dit is de waarde op 1 januari 2020 om 00:00 uur.

  • Bitcoin (BTC) 6.416,81 euro
  • Ethereum (ETH) 114,94 euro
  • Ripple (XRP) 0,17 euro
  • Litecoin (LTC) 36,82 euro
  • Bitcoin Cash (BCH) 182,37 euro

Had je destijds bijvoorbeeld een halve bitcoin? Dan vermenigvuldig je 0,5 met de bitcoin koers van 1 januari 2020.

Vermogen is meer dan cryptocurrency

Als dit de eerste keer is dat je je belastingaangifte doet, of de eerste keer is dat je je crypto’s opgeeft, let er dan op dat cryptocurrency maar één onderdeel is van je vermogen. Spaargeld, aandelen en een vakantiehuis in Nederland of het buitenland tellen bijvoorbeeld mee. Maar een auto of woning telt weer niet mee. Bekijk hier wat de belastingdienst allemaal meerekent als vermogen. Daarnaast kun je in sommige gevallen je schulden hier weer van aftrekken.

Je hoeft niet altijd belasting te betalen over je vermogen. Een deel valt namelijk onder het heffingsvrije vermogen. In 2021 hoef je voor je belastingaangifte van 2020 over de eerste 50.000 euro geen vermogensbelasting te betalen. Dit bedrag wordt verdubbeld bij fiscaal partnerschap.

Meer informatie over bitcoin en belasting vind je op onze belastingpagina.

Leave a Reply