blog

Europese Centrale Bank registreert handelsmerk voor digitale euro

By 1 oktober 2020No Comments

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het merk ‘digitale euro’ als handelsmerk geregistreerd. Wettelijke vertegenwoordigers van de ECB hebben op 22 september de aanvraag ingediend bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO). Een woordvoerder van de ECB heeft de aanvraag bevestigd aan journalisten van Bloomberg.

Komt de ECB met een digitale euro?

Het is nog niet duidelijk of de ECB ook echt een digitale euro wil gaan maken, maar het lijkt er wel steeds meer op nu dit handelsmerk geregistreerd is. Op dit moment is de centrale bank nog bezig met het onderzoek naar een eigen digitale valuta, ofwel CBDC.

De ECB ziet in ieder geval noodzaak in het vernieuwen van de euro. ECB presidente Christine Lagarde heeft meerdere malen over dit onderwerp gesproken. Vorige week vertelde zij in een toespraak tot het Europees Parlement dat er binnen enkele dagen een openbare raadpleging zal worden gehouden.

Vorige maand vertelde Lagarde dat er nog geen concrete plannen waren voor een digitale euro:

“Het Eurosysteem heeft tot dusver nog geen besluit genomen over de vraag of er een digitale euro moet worden ingevoerd. Maar net als veel andere centrale banken in de wereld onderzoeken wij de voordelen, risico’s en operationele uitdagingen die dit met zich meebrengt”, zei zij vorige maand in een toespraak.

“Wij hebben de plicht een actieve rol te spelen bij het afwegen van de risico’s en de voordelen van innovatie in het betalingsverkeer, zodat het geld de Europeanen goed blijft dienen”.

Lagarde sprak zich eerder positief uit over digitale stablecoins.

China waarschijnlijk de eerste

CBDC’s zijn helemaal hip, centrale banken wereldwijd zijn bezig met het onderzoeken van de mogelijkheid tot het maken van een eigen digitale munt of hebben er zelfs al een.

China is waarschijnlijk het eerste grote land dat een CBDC op de markt brengt. De digitale yuan wordt in steeds meer steden getest, en de verwachting is dat de digitale munt ergens in de komende jaren gelanceerd gaat worden.

Oké goed, sommige landen zijn eerder, zoals de Marshalleilanden. Naar eigen zeggen is deze eilandengroep het eerste land ter wereld met een eigen officiële cryptocurrency. Tot voor kort werd er nog met Amerikaanse dollars betaald.

Leave a Reply