blog

Wat is Polkadot cryptocurrency? Founder Gavin Wood geeft uitleg over tokenomics

By 1 oktober 2020No Comments

Als je de cryptocurrency markt in de gaten houdt en altijd op zoek bent naar investeringskansen, dan heb je vast weleens gehoord van Polkadot en de bijbehorende DOT-token.  De cryptocurrency is nog geen paar maanden oud, maar staat nu al stevig in de top 10 munten met de hoogste marktkapitalisatie. Polkadot is een ambitieus project dat de basis wil leggen voor een polychain Web3-toekomst.

Alles begint met een idee

Gavin Wood is de grote man achter Polkadot, zoals hij dat in het verleden ook was bij Ethereum. Huobi besloot om Wood en Polkadot in het zonnetje te zetten door onderstaande video te delen op hun social media kanalen.

Polkadot is gemaakt door Gavin Wood in een poging om een betere versie van Ethereum te ontwerpen, die interoperabel zou zijn met de bestaande onafhankelijke, geïsoleerde blockchains zoals Ethereum en Bitcoin.

In augustus 2019 lanceerde Polkadot een experimentele versie van zijn platform, genaamd Kusama’. Polkadot heeft zijn genesisblok dit jaar gelanceerd en hieraan zullen uiteindelijk 100 parachains worden gekoppeld.

Voorbeelden van Polkadot in de praktijk

Bij veel munten is het lastig om praktische voorbeelden te geven waar het project voor staat en voor gebruikt kan worden. De beste cryptoprojecten zijn relatief simpel uit te leggen: Met bitcoin stap je een nieuwe monetaire waarheid binnen, Ethereum wordt de wereldcomputer voor Dapps en Smart Contracts, XRP wil vriendjes worden met de banken en Tether is gewoon 1 dollar waard. Niet voor niets dat dit de top 4 meest waardevolle coins zijn, ze hebben duidelijke use cases en zijn de eerste in hun soort.

Daarna wordt het al wat vager. Bitcoin cash wil bitcoin zijn, Binance coin is van de grootste cryptobeurs van de wereld en heeft verschillende use cases en dan komt Polkadot al. Vlak onder Polkadot vind je Chainlink, de grootste oracle leverancier van de blockchainwereld.

Kunnen we het nut van Polkadot concretiseren? Dit kun je er in ieder geval mee:

  • Verschillende blockchains kunnen worden ingericht voor maar één specifiek doel. Hierdoor blijft de blockchain schoon, veilig, snel en efficiënt. Deze blockchains worden parachains genoemd.
  • Kleine blockchains kunnen maar een kleine hoeveelheid transacties aan. Polkadot combineert de capaciteit van zijn eigen blockchain met alle parachains waardoor er veel transacties tegelijkertijd kunnen worden verwerkt.
  • Gebruikers kunnen informatie van verschillende blockchains combineren. Dit is handig als je bijvoorbeeld een app bouwt om aandelendata van blockchain A te halen om de waarde van tokens op blockchain B te bepalen.
  • Parachains op andere blockchains kunnen communiceren met het polkadot netwerk, zolang deze parachains gebouwd zijn met Substrate. Zcash heeft bijvoorbeeld een parachain, waardoor een deel van het Polkadot netwerk gebruik kan maken van zero-knowledge proofs.

Wat zijn de tokenomics?

Wellicht heb je het al kunnen raden, maar tokenomics is een samentrekking van de woorden token en eocnomics. Ofwel, waar dienen de coins voor en slaat het ergens op om hierin te investeren. Dat mag je helemaal zelf bepalen, aan de hand van wat er nu bekend is:

  • In het Polkadot Genesis-blok is een voorraad van 10 miljoen DOT-tokens opgenomen;
  • Hiervan werden in oktober 2017 werden 5 miljoen geveild bij de ICO van Polkadot;
  • 2 miljoen DOT’s zijn bedoeld voor pre-lanceringsbijdragen;
  • 3 miljoen is gereserveerd voor de Web3 Foundation;

Die eerste voorraad van 10 miljoen bleek geen harde limiet te zijn, Polkadot heeft de munten al 100 keer kleiner gemaakt. Hierdoor zijn er 100x 10 miljoen tokens op de markt, ofwel 1 miljard. Het handelsvolume op de openbare beurzen is normaal gesproken ongeveer 1/10e van de markt kapitalisatie.

Leave a Reply