blog

Ethereum miners ontvangen 172 milljoen dollar aan transactiekosten, meer dan Bitcoin

By 1 oktober 2020No Comments

In september ontvingen Ethereum miners voor het eerst in de geschiedenis meer inkomsten uit transactiekosten dan uit blokbeloningen, omgerekend in dollars. Volgens onderzoek van The Block ontvingen Ethereum miners 172 miljoen dollar aan inkomsten uit transactiekosten, en 150 miljoen dollar uit blokbeloningen.

Dat zie je op onderstaande grafiek van The Block terug:

Transactiekosten en blokbeloningen?

Net zoals bij bitcoin worden ethereum transacties verwerkt op de blockchain, een logboek waarin alle transacties terug te vinden zijn. Transacties worden in blokken verwerkt door deelnemers op het netwerk die we miners noemen.

Deze miners zetten daarvoor hun computerkracht in. In ruil voor het verwerken van transacties ontvangen zij twee soorten beloningen: de transactiekosten van alle losse transacties en een vaste blokbeloning per verwerkt blok (ongeveer 3 ether, of 940 euro).

Ethereum transactiekosten hoger dan bitcoin

Hoe verhouden de transactiekosten van ethereum zich tot bitcoin? Dat zie je op de onderstaande grafiek, afkomstig van blockchain analysebureau Glassnode.

De Y-as kan de data bijna niet verwerken, maar wat je zou moeten zien is dat de totale transactiekosten van Ethereum vorige maand een recordhoogte van 172 miljoen dollar bereikte. Dat is veel meer dan de 26 miljoen dollar die aan bitcoin miners zijn betaald.

Lange tijd bleven de vergoedingen voor ethereum achter op die van bitcoin. In mei zag je zelfs dat die van bitcoin verder omhoog schoot, dat is de maand van de bitcoin block halving. Maar vlak na de halving nam ethereum het stokje over van bitcoin. De transactiekosten schoten omhoog, maar hoe komt dat eigenlijk?

DeFi zorgt voor meer inkomsten van ethereum miners

De enorme groei van de transactiekosten op het Ethereum netwerk is te wijten aan de opkomst van Decentralized Finance (DeFi). Op het hoogtepunt kostte één enkele transactie naar de decentrale beurs ruim 50 dollar. Daar waren vooral de miners erg blij mee, zij konden hierdoor juist veel inkomsten genereren.

Op de grafiek hieronder van Bitinfocharts zie je dat ethereum transacties op dit moment nog steeds relatief duur zijn, maar wel stukken goedkoper dan de piek in september.

Andere manier van transacties verwerken

Op dit moment bepaalt de computerkracht nog wie van de ethereum miners een blok met transacties aan de blockchain mag toevoegen. Maar binnenkort gaat dat veranderen.

Bij Ethereum 2.0 wordt er namelijk overgestapt naar Proof of Stake. Dat is een methode waarbij het aantal munten van een transactieverwerker de doorslag geeft. Degene die meer munten heeft, heeft meer kans om een blok met transacties aan de keten toe te voegen.

Dit is een energiezuinigere manier van transacties verwerken dan bij bitcoin. Wat Ethereum 2.0 nog meer te bieden heeft? Dat lees je in dit artikel. 

Leave a Reply