blog

Europese Centrale Bank (ECB) wil digitale euro

By 11 februari 2022No Comments

De Europese Commissie maakte bekend dat zij in het begin van volgend jaar met een crypto gaan beginnen; de digitale euro. Bitcoin en crypto stijgen in populariteit, maar de Europese Centrale bank neemt rustig de tijd om zelf met digitale valuta te beginnen.

Fondsen verplaatsen naar digitale varianten

Het hoofd financiën van de Europese Commissie, Mairead McGuinness, meldde woensdag dat de EU nadenkt over wetgeving voor een digitale variant van de euro. “Ons doel is om begin 2023 wetgeving in te dienen.”

Het is logisch dat de banken aan de slag gaan met digitale valuta, want ze zien fondsen verdwijnen in andere stablecoins. De totale verhandelde hoeveelheid stablecoins steeg vorig jaar naar meer dan 6 biljoen dollar (6.000 miljard). Dit staat – over Europese valuta gesproken – gelijk aan 5.270.000.000.000 euro.

Op dit moment zijn stablecoins die de waarde van de dollar aanhouden het populairste. Iedereen die in crypto zit, heeft vast wel eens gehoord van de twee grootste stablecoins: Tether (USDT) en USDC. Stablecoins die de waarde van de euro aanhangen bestaan wel, maar komen veel minder voor.

Waarom geen digitale euro?

Omdat de markt 24 uur per dag doorgaat en de hele wereld meekijkt, komt het vaker voor dat mensen de dollar gebruiken; de populairste valuta ter wereld. Vandaar dat er nog niet veel animo is geweest voor een euro-stablecoin, maar die komt er vast en zeker.

De Europese Centrale Bank ziet wel dat ze snel moeten ingrijpen voordat anderen dat doen. “Als wij niet aan deze vraag voldoen, dan doen anderen het wel”, zei ECB-bestuurslid Fabio Panetta half november, toen hij aandrong op de invoering van een digitale euro.

CBDC

Een digitale euro, uitgegeven door de ECB, noemt men ook wel een Central Bank Digital Currency (CBDC). Deze term ga je de komende jaren nog veel horen, aangezien meerdere centrale banken de opties onderzoeken om een eigen digitale valuta te starten. Banken willen zich graag beschermen tegen de populairiteit van crypto.

Politico zegt dat de bank waarschijnlijk in 2023 met een prototype kan beginnen. ‘De gouverneurs van de eurozone zullen dan beslissen of het slaan van een digitale euro de moeite waard is. Als dat het geval is, kan de virtuele munt op zijn vroegst in 2025 klaar zijn.’

Dat is redelijk laat, kijkende naar andere centrale banken. Veel landen zijn er onderhand mee bezig of hebben al CBDC’s, waaronder China, Thailand, Zwitserland, Indonesië, Jamaica, Nieuw Zeeland en de Bahamas.

Leave a Reply