blog

Bitcoin whales kopen in 7 weken 220.000 bitcoin

By 10 februari 2022No Comments

Bitcoin whales, entiteiten met grote hoeveelheden bitcoin, roeren zich de afgelopen dagen weer op de markt. Hoewel deze entiteiten vrijwel altijd actief zijn is het interessant om hun exacte koopgedrag in kaart te brengen. Vanwege de enorme omvang van hun bitcoin-vermogen en hun kapitaalkracht hebben whales het in zich om de markt eigenhandig in beweging te brengen.

Whales die op grote schaal bitcoin in beweging brengen kunnen een pump of dump veroorzaken. Tegelijkertijd zien we door het gedrag van whales te analyseren hoe het grote geld over bitcoin denkt. We kwalificeren een entiteit als whale indien het om een wallet met meer dan 1000 bitcoin gaat. Op het moment van schrijven zijn de meeste whales opnieuw aan het accumuleren. Wat betekent dat ze grote hoeveelheden bitcoin uit de markt opslokken.

Bitcoin whales roeren zich op de markt

Santiment, een partij die zich specialiseert in on-chain analyse, weet te melden dat whales sinds 23 december 2021 1,06 procent van alle bitcoin opgekocht hebben. Deze entiteiten hebben al meer dan 1000 bitcoin op de balans en zijn dus op zoek naar meer. Over een tijdspanne van zeven weken heeft deze groep van bitcoiners 220.000 bitcoin uit de markt gehaald. De snelste accumulatie van dit cohort van bitcoiners sinds september 2019.

Interessant is dat deze accumulatie plaatsvindt op een moment dat de koers het moeilijk heeft. Hoewel we momenteel weer met een kleine opleving bezig zijn, moest bitcoin de afgelopen weken vooral rode dagen opschrijven. Vooral onder het retail-publiek zorgt dat voor enorme angst. Getuige de Fear & Greed Index die vorige week nog een score van 20 noteerde. Wat betekent dat de markt in ‘extreme angst’ zit.

De whales trekken zich daar dus weinig van aan en lijken juist te profiteren van de angst bij het retail-publiek. Hetgeen de belichaming is van de uitspraak van Warren Buffet: “Be greedy when others are fearful.” Juist op de momenten dat iedereen paniek is pakken de meest doorgewinterde investeerders hun moment om goedkoop in te stappen.

Wat gebeurde er de vorige keer na een accumulatiegolf van whales?

Accumulatie op deze schaal van whales heeft in het verleden een grote impact gehad op de bitcoin koers. Het kopen van zulke grote hoeveelheden bitcoin in een relatief kort tijdsbestek heeft invloed op het aanbod van bitcoin op de markt. Er komt een moment dat de verkoopdruk wegvalt en dan schiet de koers omhoog.

De laatste keer dat whales op deze schaal bitcoin accumuleerden was tegen het einde van 2019. Een jaar later begon de bull run waarvan het de komende weken tot maanden moet blijken of we daar nog inzitten. Dat betekent niet dat deze accumulatie op de korte termijn tot een nieuwe rally moet leiden. Ook tussen de accumulatie in 2019 en de koersexplosie in 2020 zat namelijk bijna één jaar.

Als we het sentiment op de markt combineren met het koopgedrag van de whales, dan kan er op korte termijn wel iets leuks gebeuren. Inmiddels is het sentiment van de markt volgens de Fear & Greed Index weer opgelopen naar een score van 50. Waarmee de markt zich dit moment op neutraal terrein begeeft. Maar bitcoin blijft een onvoorspelbaar beestje en zeker op de korte termijn kan de koers gekke dingen doen.

Leave a Reply