blog

Europeanen vertrouwen ECB en digitale euro nog niet vanwege privacy

By 14 april 2021No Comments

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de resultaten van een openbare raadpleging over een mogelijke digitale euro gepubliceerd.

Voornamelijk Duitsers reageren

Er zijn meer dan 8200 reacties binnengekomen, nog nooit is er zoveel gereageerd op openbare, digitale raadplegingen van de ECB. Iets minder dan de helft van alle reacties kwam uit Duitsland, Italië en Frankrijk waren ook aanwezig met respectievelijk 15% en 11%. Nederland staat op de vierde plek met 5%.

Een derde van de respondenten zegt te werken in de techindustrie.

Privacy boven alles

De meerderheid van de respondenten zei dat privacy het meest gewenste kenmerk is voor een mogelijk digitale euro. ‘Privacy wordt beschouwd als het belangrijkste kenmerk van een digitale euro door zowel burgers als professionals die aan de raadpleging deelnemen, met name handelaren en andere bedrijven,’ valt te lezen in het rapport (PDF) van de ECB.

Bron: Eurosystem report on the public consultation on a digital euro

Tijdens de raadpleging noemden 18% en 11% van de respondenten veiligheid en de mogelijkheid om in de hele eurozone te betalen topprioriteiten. 9% van de respondenten benadrukte het belang van het wegnemen van extra kosten, terwijl 8% de noodzaak van offline bruikbaarheid van een digitale euro benadrukte.

‘De meeste burgers in de steekproef kiezen voor privacy, zelfs als dat de bruikbaarheid zou beperken tot offline transacties en het alternatief zou beperken om aanvullende innovatieve diensten te ontvangen of zelfs met een combinatie van zowel offline als online functionaliteiten,’ merkte de ECB op.

Formeel onderzoek halverwege 2021

De openbare raadpleging van de ECB over de digitale euro, die in oktober 2020 van start ging, heeft de eerste bevindingen van de ECB bevestigd en waardevolle input geleverd. Halverwege 2021 zal er een ​​formeel onderzoek naar een digitale euro te starten.

Fabio Panetta, directielid van de ECB:

‘Een digitale euro kan alleen succesvol zijn als hij voorziet in de behoeften van Europeanen. We zullen ons best doen om ervoor te zorgen dat een digitale euro voldoet aan de verwachtingen van de burgers die in de openbare raadpleging naar voren zijn gekomen.’

Volgens ECB-president Christine Lagarde zou het hele proces van invoering van een digitale euro wel vier jaar kunnen duren, mochten de Raad van Bestuur van de ECB en het Europees Parlement besluiten om door te gaan met het initiatief.

Leave a Reply