blog

Ethereum kan 20.000 transacties aan per seconde op tweede laag blockchain

By 14 april 2021No Comments

Onderzoekers van Matter Labs hebben een manier gevonden voor schaalvergroting op de tweede laag van de blockchain van Ethereum.

Meer transacties op Ethereum

Dit kondigde Matter Labs gisteren aan in een blogpost. Ze noemen deze innovatie zkPorter en deze moet ervoor zorgen dat er meer transacties op het Ethereum-netwerk gedaan kan worden.

Het platform heet dus zkPorter. Het Matter Labs-team beschreef het als ‘een motor voor massale acceptatie van cryptovaluta die het hele L2-landschap opnieuw vorm zal geven’. L2 is de afkorting voor layer 2, ofwel de tweede laag van een blockchain. Het lightning network is bijvoorbeeld een L2-oplossing voor bitcoin.

File-probleem

In de blogpost staat dat schaaloplossingen voor Ethereum niet makkelijk zijn, het is lastig om aan de vraag te voldoen. Dit komt doordat elke echte toename van de doorvoer snel zal worden teniet gedaan door de toegenomen vraag. Dit kun je het beste vergelijken met het file-probleem. Het lijkt een goed idee om dan een extra rijstrook toe te voegen aan de snelweg, maar in de realiteit komen er gewoon meer auto’s bij die hier gebruik van willen maken.

Voor Ethereum betekent dit dat als er meer transacties uitgevoerd kunnen worden, er meer ontwikkelaars gestimuleerd worden te bouwen aan NFT, DeFi en andere creatievere use-cases.

Twintigduizend transacties

De aankondiging stelt dat roll-ups in hun huidige staat alleen een lineaire toename van de doorvoer kunnen bieden. Dat betekent dat er nog steeds data moet worden verzonden naar de full nodes. Echte schaalbaarheid vereist een exponentiële winst in doorvoer.

‘Daarom geloven we dat dit zo’n belangrijke doorbraak is. We hebben een systeem ontworpen met 20.000+ TPS dat meer beveiliging biedt dan optimistic roll-ups.’

Crypto wordt mainstream

Optimistic roll-ups is ook een oplossing om meer transacties op Ethereum mogelijk te maken. Volgens Matter Labs zorgen optimistic roll-ups voor een toename van 25x het aantal transacties, terwijl zkRollups een 100x toename kunnen bieden.

‘Crypto staat op het punt mainstream te worden. En in een wereld met 3,8 miljard smartphones, hebben we een toename van x1000 nodig om te aan te kunnen wat komen gaat.’

Die factor 1000 is gebaseerd op de 3 miljoen maandelijkse actieve gebruikers van wallet Metamask.

Doordat Ethereum ontzettend populair is, maar beperkt is in het aantal transacties per seconde, zijn transactiekosten vrij hoog. Dat zie je hieronder. Een trade op Uniswap kost gemiddeld 64 dollar.

Bron: Etherscan

Leave a Reply