De EU-commissie heeft een petitie afgewezen voor een belasting op nodes om een fonds voor cryptofraude te creëren. Maar de advocaat laat het hier niet bij zitten en wil nog een poging doen.
Fonds oprichten
In de eerste vijf maanden van dit jaar is er voor 1,4 miljard dollar buitgemaakt door cryptocurrency fraude, aldus Ciphertrace. Dr. Jonathan Levy, een in Londen gevestigde advocaat, diende eerder dit jaar een petitie in waarin hij het Parlement van de Europese Unie vroeg om een superfonds voor slachtoffers van cryptocriminaliteit op te richten. De petitie vroeg de EU om te overwegen een wetsvoorstel op te stellen dat cryptocurrency nodes binnen het continent 0,0001 cent per euro zou belasten als verzekeringspremie voor slachtoffers.
Europese nodes betalen
Hoewel slechts een fractie van de crypto-nodes in de wereld zich in de EU bevindt, gelooft Levy dat er genoeg transactievolume door de nodes op het continent gaat om het de moeite waard te maken. Hij wijst ook op het succes van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) – een strikte set gegevensprivacyregels die wordt toegepast op bedrijven in zowel de EU.
Voorbeeld aan AVG
Levy in gesprek met Forkast News:
‘De AVG is een goed voorbeeld van hoe een E.U. regeling gaat, min of meer wereldwijd. We hebben geen 100% compliance nodig. Ik geloof dat iedereen, ongeacht staatsburgerschap, zaken doet met een crypto-activum dat de EU raakt, en dat moet op de een of andere manier worden afgedekt. Een ander model zou zijn om de bescherming alleen uit te breiden tot E.U. burgers of consumenten van crypto-activa die kantoren hebben in de EU. Een cryptovaluta zou zichzelf kunnen uitsluiten, maar daar is geen reden voor, aangezien de consument de voorgestelde .0001 cent per euro transfersom betaalt.’
Zoek oplossing in eigen land
Maar de commissie van het Parlement was het daar niet mee eens. In een reactie op Levy vorige week zei het Parlement dat er al talrijke wetten zijn over geweldsmisdrijven, diefstal en fraude. Bij sommige van deze misdaden, waaronder die met een cryptocurrency-invalshoek, zouden de slachtoffers in aanmerking komen voor bestaande compensatiefondsen. De commissie stelde voor dat slachtoffers hun zaken afhandelen via nationale wetshandhavingsinstanties en schadeloosstelling zoeken via bestaande kanalen of bij de rechtspersonen die verantwoordelijk zijn voor hun verlies.
Het Parlement wijst er ook op dat bijvoorbeeld exitscams van ICO’s of hacks van crypto exchanges zich buiten de EU afspelen.
‘De commissie beheert elk jaar miljarden euro’s aan beurzen en kredieten en heeft een van de meest uitgebreide en goed opgeleide bureaucratieën ter wereld, maar kan geen eenvoudig slachtofferfonds beheren dat zichzelf aanvult,’ reageert Levy.