blog

Komende maanden bepalend voor concurrenten Ethereum

By 25 oktober 2020No Comments

In de wereld van smart contract is Ethereum koning en kan de rest alleen maar van een afstandje toekijken.

Ethereum domineert

Het potentieel van Ethereum om de dominante blockchain te worden om transacties uit te voeren binnen een gedecentraliseerde financiële systeem, lijkt oneindig groot. Ethereum blijft de meerderheid van gebruikers, liquiditeit en creativiteit van ontwikkelaars absorberen. Watkins van onderzoeksbureau Messari keek naar de blockchains van Ethereum en Bitcoin en concludeerde dat het dagelijkse transactievolume van Ethereum twee keer zo hoog is.

Keerzijde van dominantie

Maar zo’n hoog transactievolume heeft ook een prijs. Letterlijk. Er moeten namelijk transactiekosten (gas) worden betaald. Door een enormee groei van populariteit in DeFi en in mindere mate NFT’s, duwden detransactiekosten naar recordhoogtes. Dit maakt Ethereum voor veel consumenten te duur om te gebruiken, tenzij het om hele grote bedragen gaat. Ook wordt het zo minder aantrekkelijk  voor  niet-financiële applicaties. Ethereum ontwikkelaars hebben verschillende pogingen ondernomen om schaalproblemen op te lossen, maar er is nog geen wondermiddel.

Ruimte voor concurrenten

Deze ‘gascrisis’ is in theorie de perfecte storm voor de zogenaamde Ethereum Killers om hun goedkope oplossingen en superieure schaaltechnologie te pluggen. De volledige lancering van ETH 2.0 duurt nog wel even, waardoor andere netwerken een sprankje hoop hebben om een ​​stukje van de smart contractmarkt te veroveren.

Het afgelopen kwartaal blies nieuw leven andere smart contract platformen. Er zijn vijf projecten die gezamenlijk 138 miljoen dollar ophaalden in Q3. We zien ook de opkomst van parallelle DeFi-ecosystemen. Er zijn meer dan 50 projecten die voortbouwen op de Cosmos SDK en Polkadot DeFi-projecten hebben de afgelopen twee maanden in totaal meer dan 18,5 miljoen dollar opgehaald.

De komende maanden kunnen heel bepalend zijn voor de toekomst van smart contracts. Bijna elke spraakmakende Ethereum concurrent zal tegen het einde van dit jaar live zijn. Met de huidige gasproblemen van Ethereum, kan hun timing niet beter zijn om te proberen het talent en de liquiditeit van ontwikkelaars te overtuigen om over te stappen.

Leave a Reply