blog

Ethereum transactiekosten voor het eerst sinds maart hoger dan bij bitcoin

By 8 juni 2020No Comments

Al twee dagen op rij heeft het Ethereum netwerk hogere transactiekosten dan het bitcoin netwerk. Dat is uniek, normaal zijn de gezamenelijke transactiekosten van bitcoin hoger dan die van ethereum. Onderzoeksbureau Glassnode liet in een tweet een vergelijking zien.

Op zaterdag 6 juni waren de transactiekosten van ethereum voor het eerst sinds maart hoger dan die van bitcoin. Ethereum had op 6 en 7 juni respectievelijk 502.000 dollar en 546.000 dollar aan transactiekosten. Bitcoin moest het op die dagen doen met ‘slechts’ 310.000 dollar en 252.000 dollar.

Crypto-nieuwswebsite Bitcoinist geeft verschillende redenen waarom de transactiekosten zijn gestegen. Door de beweeglijkheid van de koers worden veel ethers naar handelsbeurzen gestuurd. Ten tweede bestaan er ook stablecoins die worden uitgegeven via het Ethereum netwerk, denk aan Tether (USDT). Als het aantal transacties van deze stablecoins stijgt, heeft dat ook gevolgen voor de transactiekosten op het Ethereum netwerk.

Wat zij niet vermelden is dat de DeFi-sector op aan het bloeien is. Eerder schreven wij dat er meer dat Decentralized Finance meer dan 1 miljard dollar waard is. Meer dan de helft van die waarde komt van MakerDAO, maar ook Aave en Set Protocal dragen flink bij aan de waarde. Al deze financiële producten werden gebouwd op het Ethereum netwerk.

Goed voor de koers

Volgens analisten is het toenemende gebruik van het Ethereum netwerk positief voor de prijs van ETH. De oprichter van Mythos Capital, Ryan Sean Adams, merkte onlangs op in zijn nieuwsbrief dat de prijs van ETH nauw samenhangt met de transactiekosten die gebruikers van het Ethereum in de afgelopen vier jaar betalen.

Als deze samenhang standhoudt, kan de koers van ethereum binnenkort flink stijgen. 

Ethereum 2.0 komt eraan

Er is nog iets om positief over te zijn. Binnenkort rolt ethereum de nieuwe versie van het netwerk uit, ETH 2.0. Met Ethereum 2.0 wordt afscheid genomen van Proof of Work als methode om transacties te verifiëren.

In plaats daarvan gaat Ethereum over op Proof of Stake. Bij Proof of Stake kunnen investeerders coins vasthouden om transacties goed te keuren. In ruil daarvoor ontvangen investeerders een beloning in de vorm van transactiekosten. Je moet minimaal 32 ethers bezitten om daaraan mee te doen.

Eerder werd verwacht dat Ethereum 2.0 in juli gelanceerd zou worden. Maar volgens Vitalik Buterin, de bedenker van Ethereum, is dat nog wat te ambitieus. Buterin noemt geen datum, maar het derde kwartaal van dit jaar zou een realistisch doel kunnen zijn. We houden de ontwikkelingen natuurlijk voor je in de gaten!

Leave a Reply