blog

Ethereum is bezig met inhaalrace: Bitcoin komt in zicht door stablecoins

By 16 april 2020No Comments

Ethereum staat op al eeuwen op de tweede plek als het om marktwaarde gaat, maar de cryptocurrency is bezig met een inhaalrace. Niet als we naar de prijs kijken, maar wel op basis van de waarde van de transacties. Dat blijkt uit data van blockchain-analysebedrijf Messari.

Waarde transacties vrijwel gelijk aan bitcoin

Volgens Messari is de waarde van transacties op het Ethereum netwerk op 12 april ongeveer gelijk aan dat van Bitcoin, ongeveer 1,5 miljard dollar. We moeten er wel bij zeggen dat het niet alleen gaat om ether, maar ook om stablecoins op het Ethereum netwerk zoals Tether (USDT).

Sterker nog, het Ethereum netwerk heeft deze stijging volgens Messari vooral te danken aan stablecoins die gebruik maken van het ERC-20 protocol. Vanaf april bestaat bijna 80 procent van alle transacties op het Ethereum netwerk uit stablecoin transacties, zoals Tether (USDT) en TrueUSD (TUSD).

Alleen al in het eerste kwartaal is de gezamenlijke marktwaarde van USDT, TUSD en andere stablecoins gestegen met 2,4 miljard dollar. Dat is bijna evenveel als in heel 2019, toen groeide de stablecoinmarkt met 2,6 miljard dollar.

Vooral Tether (USDT) blijft populair onder de stablecoins. Op dit moment heeft de stablecoin een totale marktwaarde van bijna 6,4 miljard dollar. USDT staat daarmee op de vierde plek, na bitcoin, ether en XRP. Ter vergelijking: de stablecoins USDC, PAX, BUSD, TUSD, HUSD en DAI vormen samen slechts 2 miljard dollar.

Op weg naar Ethereum 2.0

De ontwikkelaars van Ethereum zijn op dit moment druk bezig met de overgang naar Ethereum 2.0, de nieuwe versie van het netwerk. Deze versie moet sneller en schaalbaarder worden, maar de belangrijkste verandering is de overstap naar Proof of Stake.

Met Proof of Stake worden transacties energiezuiniger verwerkt op de blockchain van Ethereum. Niet de geleverde computerkracht telt, maar het aantal ethers dat een miner bezit.

Ook zal het nieuwe Ethereum gebruik maken van sharding. Dat is een techniek die de blockchain opknipt in kleinere clusters. Niet iedere node op het netwerk hoeft dan elke transactie te controleren, en dat zorgt ervoor dat het netwerk efficiënter werkt.

De lancering van Ethereum 2.0 is technisch ingewikkeld, en daarom verloopt de overgang in fases. Ongeveer een maand geleden publiceerde Vitalik Buterin een roadmap die, tja, uitgebreid maar lastig te volgen is.

Leave a Reply