blog

Dow Jones futures leidend voor bitcoin, daalt 50 procent in twee dagen naar 3.800 dollar

By 13 maart 2020No Comments

De halving is vroeg dit jaar, in twee dagen tijd is de bitcoin koers gehalveerd. Op het dieptepunt was bitcoin 3.800 dollar (3.400 euro) waard. Een dag eerder begon bitcoin nog met een waarde van 8.000 dollar (7.100 euro). Het gaat allemaal erg snel, want na een paar uur is de koers met ruim 40 procent gestegen tot 5.400 dollar (4.800 euro). Wat kunnen we nu van de koers verwachten?

Bitcoin vertoont veel gelijkenissen met Dow Jones futures

Waar gaat de bitcoin koers nu heen? Op dit moment heerst er veel onrust op de markt en is het lastig om een goede voorspelling te maken.

Vaak wordt bitcoin het digitale goud genoemd, maar de laatste dagen vertoont de koers nog de meeste gelijkenissen met de Amerikaanse aandelenmarkt, de Dow Jones.

De Dow Jones is buiten Amerikaanse kantoortijden gesloten, maar je kan dag en nacht speculeren op de koers van de beurs met Dow Jones futures. De bitcoin koers beweegt nu vrijwel hetzelfde als de koers van Dow Jones futures. Hieronder zie je bitcoin in het groen en Dow Jones futures in het blauw:

5.700 dollar is nieuwe belangrijke zone voor bitcoin

De koers is weer sterk hersteld van het dieptepunt vannacht. Had je om 03:00 uur gekocht, dan heb je nu een winst van ruim 46 procent! De stijging remt nu wat af rond 5.700 dollar (5.100 euro). Dit is de zone die gisteren nog even een ondersteuning leek, totdat de koers er met geweld nogmaals doorheen brak.

Zoomen we wat verder uit op de grafiek, dan zien we dat deze zone ook op langere termijn belangrijk is. In april en mei vorig jaar was 5.700 dollar nog een belangrijke weerstand. Nadat de koers door deze zone brak lag de weg vrij voor een stijging richting naar bijna 14.000 dollar.

Ook als we nog verder uitzoomen zien we het belang van deze zone. Eind 2017 was dit de laatste weerstand naar de top. En in november 2018 brak de koers er juist aan de andere kant doorheen, toen bitcoin op weg was naar het dieptepunt van 3.100 dollar (2.700 euro).

Nog een reden waarom bitcoin de week positiever moet sluiten

Nog nooit sloot de bitcoin koers onder de 200-weken Moving Average (MA). Dat is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen tweehonderd weken. Wat dat betreft maakt bitcoin het nu wel erg spannend. Hieronder zie je de koers van bitcoin van eind 2015 tot en met nu. Elk balkje stelt een week voor.

De groene lijn die onder de koers loopt is de 200-weken MA. Aan de lange streep onder het laatste rode balkje zie je dat de koers vannacht even flink onder de groene lijn bewoog. Nu bevindt de koers zich precies op de groene lijn.

Om de lijn voor te zetten moet bitcoin de week boven 5.500 dollar afsluiten. Spannend!

Bitcoin koers vlak voor block halving vaak zelfde beweging

Over twee maanden vindt de bitcoin block halving plaats, dan wordt het aanbod van nieuwe bitcoin gehalveerd. Dit kan zomaar positieve invloed hebben op de koers, als de vraag naar bitcoin gelijk blijft.

Vaak zie je in de periodes voorafgaand aan de bitcoin block halving een scherpe daling. In 2012 daalde bitcoin met 51 procent voor de halving, en in 2016 met 30 procent. Nu daalt de koers met ruim 50 procent net voor de halving.

Maar het zijn nu natuurlijk wel andere tijden dan in 2012 en 2016. Wereldwijd dalen alle markten, en bitcoin is daarin geen uitzondering. Altijd op de hoogte blijven van de bitcoin koers? Check dan onze uitgebreide koerspagina.

Leave a Reply