blogExchanges

Grote beurzen gingen offline toen bitcoin in elkaar zakte, sprake van manipulatie?

By 13 maart 2020No Comments

Minstens twee grote crypto exchanges hadden gisteren en vannacht te kampen met technische mankementen waardoor ze kort niet gebruikt konden worden. BitMEX en Gemini waren ongeveer 45 minuten offline.

BitMex was dus ongeveer 25 minuten offline. De afgelopen 24 uur zijn er meer posities geliquideerd dan op elk ander punt het afgelopen jaar. Data van SKEW laat zien dat het totale volume op bitcoinfutures nog nooit zo hoog was.

Was het wel een storing?

Wat je eigenlijk ziet, zijn bitcoin traders die ontzettend veel hebben verloren, en tegen die achtergrond heeft BitMEX veel kritiek gekregen. Er doet zelfs een theorie de ronde dat het bedrijf een substantiële bijdrage heeft geleverd aan de verliezen van bitcoin. Sam Bankman-Fried, CEO van Alameda denkt dat er helemaal geen hardwareprobleem bij BitMEX was.

In zijn hele reeks tweets zegt hij dat de onwil van BitMEX om de marktomstandigheden aan te pakken, de val van bitcoin heeft versneld.

BitMEX reageerde op de beschuldigingen een samenzweringstheorie te noemen.

De flash-crash van bitcoin van meer dan 50% gisteren zorgde er dus voor dat veel long posities op BitMEX geliquideerd werden. In totaal ging dat om 1,1 miljard dollar. BitMEX heeft nog wel vertrouwen in hun eigen verzekeringsfonds. De afgelopen 24 uur verloren ze  1.627 bitcoins, dit is slechts 4,6% is van de totale waarde van het fonds.

En de andere grote beurzen?

Gemini lag er gisteren ook even uit vanwege ​​technische problemen. Coinbase maakt zich vooral zorgen over het netwerk van ether (ETH) en ERC20 tokens. Vanwege drukte op het netwerk zijn transacties onderhevig aan vertragingen. Andere grote beurzen zoals Binance en Kraken melden geen storingen.

Leave a Reply