blog

1,5 biljoen dollar voor financiële markten, hier is bitcoin voor gemaakt

By 13 maart 2020No Comments

Geschiedenis wordt voor onze ogen geschreven. De komende jaren zullen er boeken, films en podcast geweid worden aan de gebeurtenissen op de financiële markten. Afgelopen week heeft bitcoin zware klappen te verduren gehad, net als de traditionele markten en zogenaamde veilige havens.

Oplossingen werken averechts

Het leek al lange tijd onvermijdelijk, maar de crash die het coronavirus heeft veroorzaakt laat zien dat we er echt niet omheen kunnen: Een financiële crisis ligt op de loer. Centrale Banken hebben stimuleringspakketten opgezet om de economie te redden door de liquiditeit te vergroten, maar deze maatregelen dreigen de economie in een recessie te storten in plaats van de situatie te verbeteren.

De Federal Reserve van New York kondigde gisteren aan dat ze de komende weken $ 1,5 biljoen in de financiële markten zal injecteren om de Amerikaanse markten te helpen tegen de impact van het coronavirus.

In hun eigen woorden:

Deze wijzigingen worden uitgevoerd om zeer ongebruikelijke verstoringen op de financieringsmarkten van de schatkist aan te pakken die verband houden met de uitbraak van het coronavirus

Korte opleving

Bij een financiële injectie schieten aandelen normaal gesproken omhoog maar niets is normaal aan de huidige situatie. Ja, de aandelen klommen kort maar dit was van korte duur. De Dow Jones verloor gisteren 2.400 punten, waardoor het de slechtste dag sinds de jaren tachtig beleefde. Investeerders lijken hiermee te zeggen dat ze  niet overtuigd zijn van het vermogen van de Fed om impact te hebben.

We zijn het niet vaak eens met anti-bitcoinner Peter Schiff maar hier heeft hij een punt:

Het is het zoveelste signaal dat Centrale Banken geld vanuit niets kunnen drukken voor de markten. Dit is waarom we bitcoin nodig hebben, in tegenstelling tot fiatgeld is er een voorspelbare en eindige voorraad. Nog belangrijker is dat de overheid bitcoin niet kan manipuleren.

Dit is waarom bitcoin belangrijk is

Je kunt er op wachten. Overheden hebben bijna geen munitie meer om de negatieve effecten van het coronavirus te compenseren. Verlaging van de rentetarieven, repo-operaties, stimuleringspakketten, al deze zogenaamde oplossingen tasten langzaam de waarde van onze euro’s aan.

Bitcoin daarentegen, is ontworpen met een hard-capped aanbod van 21 miljoen. Bovendien wordt het niet bestuurd door een centrale partij die kan beslissen om het aanbod in tijden van onrust te vergroten. Dat fundamentele aspect is cruciaal.

Niet te vergeten, in mei wordt het nieuwe aanbod ook nog eens gehalveerd. Bitcoin is al schaars, maar zal alleen nog maar schaarser worden als het nieuwe aanbod wordt gehalveerd.

Op basis van die belangrijke eigenschappen, kan bitcoin aan het eind van de rit als winnaar uit de bus komen. Als de rest van de mensheid dat ook gaat inzien, dan wordt het wereldwijde vertrouwen ook uitgedrukt in de prijs.

Tot die tijd, HODL.

Leave a Reply