blog

Doorbraak: CBDC van China is ‘aan de achterkant’ klaar

By 22 juni 2020No Comments

Een nieuwe mijlpaal voor China, want de ontwikkeling van een centrale bank digitale valuta (CBDC) is weer een stap dichterbij. Volgens Wang Zhongmin is de back-end van de digitale yuan af.

Wang is vice-voorzitter van het Nationaal Fonds voor sociale zekerheid van China. Hij deed deze uitspraak tijdens het online 2020 Fintech Forum, georganiseerd door Tencent Fintech Research Institue een het Fintech 50 Forum in Bejing.

Aan de achterkant af

Wang zegt dus dat de CBDC ‘aan de achterkant af’ is. De techniek staat er al, maar aan de interface moet nog gewerkt worden.

Volgens Wang bevindt de CBDC van China zich nog in een testfase. De valuta wordt nu getest in het gebied rondom de hoofdstad Bejing. Verschillende bedrijven zijn uitgenodigd voor de test, onder andere Starbucks en McDonald’s.

Naar verluidt helpen veel grote bedrijven aan het ontwikkelen van de CBDC. Het gaat onder andere om Alibaba, Tencent en Huawei.

Epidemie zorgt voor meer concurrentie

Volgens Wang zorgt de uitbraak van het coronavirus voor nog meer concurrentie in de wereld van digitale valuta. Verschillende grote techbedrijven en overheden zijn geïnteresseerd in het ontwikkelen van een betere digitale betalingsinfrastructuur.

Wang wees vooral op de ontwikkeling van Libra. Dat is het project van Facebook, die met Novi een op social media gebaseerde digitale wallet aan het creëren is. Die laatste naam zegt je misschien niet veel, maar vorige maand heeft Facebook de naam voor Calibra verandert in Novi.

Nog geen definitieve datum

Het is overigens nog niet duidelijk wanneer de CBDC van China definitief gelanceerd wordt. Sommige bronnen noemen medio 2021 als mogelijke datum, maar een officiële roadmap van de People’s Bank of China laat nog op zich wachten.

Wel weten we dat de CBDC grootschalig verspreid gaat worden tijdens de Winterspelen in 2022, die in China gehouden worden. Dat vertelde een vertegenwoordiger van de PBOC in een interview met de Chinese staatstelevisie.

Leave a Reply