blog

DNB ziet in stablecoins als libra een bedreiging voor vertrouwen in euro en eigen monetair beleid

By 7 november 2019No Comments

Facebook zet met Libra internationale regeringen en centrale banken wereldwijd op scherp. Het internationale debat over cryptocurrency is weer helemaal geopend, en centrale banken buigen zich over de vraag of zij een eigen digitale valuta moeten ontwikkelen. Ook De Nederlandsche Bank heeft nu een artikel geschreven over dit onderwerp.

Vormen stablecoins een bedreiging?

Het artikel richt zich voornamelijk op stablecoins. Dat zijn cryptomunten waarvan de waarde is gekoppeld aan een valuta zoals de euro of de dollar. Opvallend is dat DNB geen enkele keer Tether benoemt. Op dit moment is Tether de meest gebruikte stablecoin.

Op het moment van schrijven wordt er zelfs meer gehandeld in Tether dan in bitcoin, volgens data van Coinmarketcap. Dat komt omdat cryptohandelaren Tether gebruiken om te traden. Op beurzen zoals Binance kan je gemakkelijk een altcoin omruilen voor Tether. Vervolgens kan je daar weer een andere altcoin van kopen.

In tegenstelling tot Tether benoemt DNB de Libra van Facebook als het bekendste initiatief. Daarnaast zijn tech-bedrijven zoals Apple met Apple Pay ook actief in het internationale betalingsverkeer. Tenslotte wordt ook JPM Coin wordt genoemd, de nieuwe cryptomunt van de Amerikaanse bank JP Morgan.

DNB ziet in deze munten wel degelijk een bedreiging. Volgens DNB is het vertrouwen in de euro cruciaal. Munten van Facebook en Apple zijn een compleet nieuw terrein. Daarnaast ziet de DNB nog een gevaar. De Libra kan ervoor zorgen dat de effecten van monetair beleid verminderen. Libra neemt deze macht dan weg van (centrale) banken.

Moet de ECB dan maar zelf een digi-euro uitgeven?

DNB neemt nu een actieve rol in bij het onderzoeken naar een Central Bank Digital Currency voor de Europese Centrale Bank (ECB). Het Financieel Dagblad sprak met een woordvoerder van DNB: ‘Binnen het eurosysteem was er vooralsnog weinig steun voor een CBDC, maar het onderwerp is vanwege de recente ontwikkelingen in het domein weer op de agenda gekomen.’

Als er een Libra moet komen, dan maar van onszelf, zo kan je het standpunt van DNB en ECB ook zien. DNB en de ECB zijn zeker niet de eersten, China en Turkije zijn ook al actief bezig met het met eigen CBDC.

Standaard tegenargumenten

DNB moedigt ontwikkelingen zoals Libra aan, maar noemt ook veel risico’s. En dat zijn eigenlijk de bekende risico’s die je in de kranten leest als het over cryptocurrency gaat. Zorgen over witwassen, terrorismefinanciering, belastingontduiking en privacy. Je kan er welhaast een anti-crypto bingo van maken (leuke tip voor tijdens de feestdagen).

Zo is bijvoorbeeld witwassen via bitcoin niet verstandig. Ga maar na, alle data op de bitcoin blockchain kan je openbaar terugvinden. Een bitcoin ontvangstadres lijkt anoniem, maar is met enige moeite te koppelen aan een identiteit.

Op het moment dat je jouw bitcoin wil omruilen voor euro’s of dollars moet je je kunnen identificeren bij een cryptocurrency broker. De in de toekomst geldende wetgeving op crypto brokers en beurzen moet het vrijwel onmogelijk maken om anoniem bitcoin om te wisselen voor andere valuta.

Ook de impact van cryptocurrency op terrorismefinanciering is niet duidelijk. Daar geldt hetzelfde argument als bij witwassen,  transacties zijn openbaar op te sporen via de blockchain. Yaya Fanusie analyseert illegale transacties, en hij vertelde vorig jaar aan het Amerikaanse Congres: ‘Cold hard cash is still king.’ 

Meer volwassen markt

Maar hoe je het ook bekijkt, dat de DNB ook over deze ontwikkeling schrijft is in ieder geval interessant. Cryptocurrency is het gesprek van de dag in de financiële wereld. Het is een teken dat de markt volwassener aan het worden is.

En de Libra kan dan gereguleerd worden, bitcoin kan je niet zo makkelijk stoppen. Er is geen CEO van Bitcoin die zich kan verantwoorden bij een nationale regering. Bitcoin is decentraal, en van iedereen.

Leave a Reply