blog

Dit is waarom prijs transacties op Ethereum met 160% zijn gestegen

By 18 mei 2020No Comments

Miners op de blockchain van Ethereum verdienen op dit moment goed aan transactiekosten. Deze zijn dit jaar nog niet zo hoog geweest als nu. Maar nu staking steeds dichterbij komt, lijkt dit geen duurzaam verdienmodel.

De gemiddelde transactiekosten op Ethereum zijn met meer dan 160% gestegen. Miners genieten hogere inkomsten ten kostte van gebruikers, maar dit kan binnenkort veranderen.

Transacties uitvoeren op Ethereum is duurder

De transactiekosten voor Ethereum zijn in de loop van de maand mei gestegen en de gemiddelde transactiekosten zijn opgelopen tot bijna 0,30 dollar. En dat is geen goed teken.

De gemiddelde transactiekosten in 2020 zijn tot nu toe 0,15 dollarcent, ofwel 0,00085 ETH. De gemiddelde transactiekosten voor alleen de maand mei zijn echter 0,29 dollar of 0.00143 ETH, aldus data van CoinMetrics. Een verdubbeling dus. Maar er zijn afwijkingen waarbij de transactiekosten nog hoger uitvallen. Op Synthetix zijn de huidige gemiddelde transactiekosten om SNX te gebruiken bijvoorbeeld 7,40 dollar. Althans, dat vraagt het platform aan haar gebruikers. Je hebt de keuze om minder of meer te betalen.

Een van de grootste beloftes van Ethereum is de mogelijkheid om naadloos transacties via het netwerk uit te voeren.

Verschillende projecten die op het netwerk zijn gebouwd, hebben te lijden onder een verminderd transactievolume. Dat komt doordat gebruikers hun platformen links laten liggen als gevolg van de hoge transactiekosten. Het zijn vooral de decentrale exchanges (DEX) die hieronder te lijden hebben. Op een DEX worden transacties bevestigd op de blockchain zelf, en niet op een tweede laag bijvoorbeeld.

Bullmarkt van bitcoin halving

Er zijn veel redenen te bedenken waarom de transactiekosten zo hoog zijn. Maar er is één theorie die verband houdt met het groeiende bullish sentiment voor alle cryptocurrency’s sinds de laatste bitcoin halving. In de bearmarkt hadden veel beleggers Tether (USDT) opgepot in afwachting van een marktverschuiving. En die verschuiving lijkt er nu aan te komen. Dat heeft invloed op de transactiekosten op Ethereum. Alle stablecoins bij elkaar hebben een gezamenlijke waarde van 10,5 miljard dollar. Hiervan staat 7,3 miljard dollar op Ethereum.

Aangezien Ethereum de meerderheid van het totale volume aan stablecoins herbergt, zou een massale uittocht van stablecoins naar meer speculatieve activa zoals bitcoin, ethereum en andere coins de stijging van transactiekosten kunnen verklaren.

Miners, proof of stake en schaalbaarheid

Miners verdienen elke dag gemiddeld 631 ETH aan transactiekosten (dit is dus niet de beloning voor het minen zelf, welke betaald wordt door het netwerk). In mei zijn deze opbrengsten gestegen naar 1.216 ETH per dag. Dat is bijna een verdubbeling.

Terwijl gebruikers de last van hoge transactiekosten moeten dragen, zijn miners uiteraard enthousiast over de toegenomen inkomsten.

Vitalik Buterin merkte op dat de huidige vergoedingen die door miners worden verdiend hoger zijn dan de inzetbeloningen voor ETH 2.0. Hierdoor zou je kunnen concluderen dat Ethereum zich ontwikkelt tot een markt voor vergoedingen. De vraag naar blokruimte verhoogt namelijk de transactievergoedingen.

De sleutel is schaalbaarheid. Mocht hierin geïnnoveerd kunnen worden door bijvoorbeeld meer transacties in een blok te kunnen verwerken, dan is dat goed voor gebruikers. De transactiekosten gaan dan vanzelf omlaag. En om de verloren winst voor miners goed te maken, zou Ethereum nog verder moeten groeien. Ze hebben dan meer gebruikers nodig die transacties tegen een lagere vergoeding moeten kunnen uitvoeren, in plaats van een paar transacties tegen een hoge vergoeding.

Leave a Reply