blog

BitMEX beschuldigd van marktmanipulatie, witwassen en oplichting voor Amerikaans rechtbank

By 18 mei 2020No Comments

BitMEX is voor de rechtbank beschuldigd van ‘opzettelijk ontworpen om een groot aantal illegale activiteiten mogelijk te maken’. Het bedrijf is een van ’s werelds grootste crypto-derivatenbeurzen.

De beschuldigingen zijn gedaan in een nieuwe rechtszaak die BMA LLC in de United States District Court voor het Northern District of California heeft aangespannen op 16 mei. De volledige aanklacht lees je hier.

Veel verschillende misdrijven

De aanklager beschuldigt moedermaatschappij HDR Global Trading van BitMEX, en de topmannen van de beurs Arthur Hayes, Ben Delo en Samuel Reed, dat ze betrokken zijn bij of medeplichtig zijn aan meerdere misdrijven. Misdrijven zoals afpersing, het witwassen van geld, oplichting en het runnen van een niet-gelicentieerde geldtransmissiebedrijf.

De rechtszaak beweert dat de verdachten zich op een schaamteloze en wetteloze manier hebben beziggehouden met deze illegale activiteiten en een groot aantal anderen waarvan de omvang ‘werkelijk onthutsend’ wordt genoemd.

Waarom in de VS en niet op de Seychellen?

BMA LLC beweert dat, ondanks hun weerlegging, de stafmedewerkers van BitMEX nauwe banden onderhouden met de VS en het Noordelijk District van Californië. De aanklager haalt verschillende bronnen aan die naar verluidt dicht bij het bedrijf staan en die eerder aan de media hebben onthuld dat bijna 15% van het handelsvolume van BitMEX in 2019, met een waarde van ongeveer 138 miljard dollar, toe te schrijven is aan traders in de VS.

Harde woorden worden gesproken. De eiser noemt dit ‘recordvolume voor dergelijke onwettige activiteiten in de hele geschiedenis van de monetaire regelgeving in de Verenigde Staten’.

Moederbedrijf HDR Global Trading – waarvan de naam een acroniem is voor Hayes, Delo en Reed, is op papier gevestigd op de Seychellen. De eiser merkt op dat, wanneer gevraagd wordt waarom daar, Hayes zei:

‘De Seychellen zijn goedkoper om vanuit te opereren dan de Verenigde Staten.’ Toen hem werd gevraagd hoeveel hij op de Seychellen moest betalen om BitMEX daar te registreren, zei hij ‘een kokosnoot’.

Andere misdrijven

Ook zou er volgens de aanklacht een opsomming zijn van afpersing, cryptocurrency marktmanipulatie, oplichting, frauduleuze zakelijke transacties en tal van andere ongeoorloofde activiteiten.

De rechtszaak merkt op dat BitMEX handelaren voorziet van een extreem hoge leverage (100x) voor zeer liquide derivaten, die worden berekend op basis van de prijzen van ‘twee of drie illiquide exchanges’.

De beurs zou manipulatoren en witwassers in staat stellen om illegaal te handelen. Zij worden toegestaan om een onbeperkt aantal anonieme en ongecontroleerde rekeningen te openen, zonder handels- of opnamebeperkingen.

Marktmanipulatie

Het document beweert dat BitMEX opzettelijk de server bevriest en ‘systeemoverbelasting’ gebruikt om specifieke handelsorders te aanvaarden of te weigeren tijdens volatiele marktomstandigheden. Zo kunnen ze koersschommelingen groter maken en meer liquidaties veroorzaken.

De rechtszaak wijst er verder op dat de gedaagde zelf heeft toegegeven, na meerdere ontkenningen, dat de beurs een eigen for-profit handelsdesk heeft. Deze zou handelen tegen hun eigen klanten op het platform en gebruik maakt van voorkennis over de bestaande handelsposities van haar klanten.

In totaal zijn er meer dan 100 pagina’s gevuld met aanklachten en onderbouwing.

Timing is verdacht

BitMEX zou vanaf 12 maart, de dag van -50 procent op de bitcoin koers, klanten en marktaandeel verliezen aan concurrenten zoals Binance Futures. Tussen 13 maart en 9 april is er een daling van bijna 40% aan bitcoins merkbaar op het platform.

Ook zijn er twee DDoS-aanvallen geweest die downtime op de beurs zouden hebben veroorzaakt. De timing op 12 maart maakt verdacht, verschillende traders beschuldigen BitMEX dat ze verantwoordelijk zijn voor het dieptepunt van de bitcoin koers van 3.800 dollar.

Al met al is dit een flinke aanklacht en eentje die de cryptowereld ingrijpend zou kunnen veranderen. Er is nog niet publiekelijk gereageerd door BitMEX of door een van de topmannen.

Leave a Reply