blog

Dit is waarom bitcoin volgende week naar 8.000 dollar kan

By 24 april 2020No Comments

Eindelijk weer vuurwerk! Gisteren steeg de bitcoinkoers met bijna tien procent in vier uur. Heel even werd 7.800 dollar (7.265 euro) aangetikt, maar dat niveau kon bitcoin niet lang volhouden. Op dit moment staat de koers met ruim 7.500 dollar (6.985 euro) nog steeds relatief hoog. Wat kunnen we de komende dagen van de prijs verwachten?

Sterke weerstanden

Je kijkt naar de bitcoin koers van maart tot en met nu. Elke candle op de grafiek stelt vier uur voor.

Gisteren brak bitcoin door de sterke weerstand 7.400 dollar (6.890 euro), dat is de oranje balk op de grafiek. Eerder heeft de koers verschillende pogingen gedaan om uit deze zone te breken, zonder succes (rode pijltjes).

Maar op weg naar boven kwam bitcoin nog een weerstand tegen op 7.800 dollar (7.260 euro), de rode balk op de grafiek. Helemaal links op de grafiek zie je dat dit niveau eerst nog een ondersteuning is geweest, voor de laatste klap naar het dieptepunt van 3.800 dollar (3.540 euro).

Vanaf het dieptepunt is bitcoin al met 96 procent in waarde gestegen! Kocht je precies op de bodem, dan is de waarde van jouw investering dus nu bijna verdubbeld. Makkelijker gezegd dan gedaan trouwens, het dieptepunt werd rond 3 uur ’s nachts bereikt.

Nieuw doel is 8.000 dollar

We zoomen een stuk verder uit op de grafiek. Je kijkt naar de koers van maart vorig jaar tot en met nu, elke candle op de grafiek stelt nu een dag voor.

De twee lijnen die dwars door de grafiek lopen zijn twee voortschrijdende gemiddelden, ook wel Moving Averages genoemd. De rode lijn is het gemiddelde van de afgelopen 50 dagen, de groene lijn is die van de afgelopen 200 dagen. In de technische analyse worden deze lijnen vaak gebruikt als dynamische ondersteuning of weerstand.

Op woensdag 25 maart dook de rode lijn onder de groene lijn. Dat noem je een death cross, en dat is geen goed signaal voor de wat langere termijn. Toch kan het deze keer misschien anders uitpakken.

Waar de 50-dagen Moving Average in eerste instantie een sterke weerstand was, heeft bitcoin dit niveau nu doorbroken. Sterker nog, de afgelopen week was de rode lijn zelfs een ondersteuning, de koers stuiterde vanaf hier omhoog.

Alle ogen zijn nu gericht op de groene lijn, de 200-dagen Moving Average. Deze bevindt zich nu rond 8.000 dollar (7.445 euro) Weet bitcoin ook dit niveau te doorbreken, dan kunnen we pas echt spreken van een bullish markt. In 2019 zorgde een uitbraak boven deze lijn tot een stijging van 200 procent, tot het hoogtepunt van 13.900 dollar (12.946 euro).

In 2020 leek bitcoin ook goed op weg, in februari maakte de cryptomunt even weer kennis met 10.000 dollar (9.310 euro). Maar de ontwikkelingen rondom het coronavirus trok alle financiële markten omlaag, en de cryptocurrencymarkt was daarin helaas geen uitzondering.

Wat kunnen we verwachten van de bitcoinkoers?

De stijging boven 7.400 dollar (6.890 euro) zorgt ervoor dat we weer wat meer naar boven kunnen kijken. Maar wat is realistisch de komende dagen? Zoals altijd schetsen we weer twee scenario’s, positief (bullish) en negatief (bearish).

Bullish
De eerste weerstand die bitcoin moet overwinnen is 7.800 dollar (7.260 euro), in de grafiek aangegeven met de rode balk. Lukt het om daardoorheen te breken, dan komt 8.000 dollar in zicht (7.455 euro). De 200-dagen Moving Average hebben we met stippellijn doorgetrokken.

Bearish
Maar wat als bitcoin daalt? Dan vindt de koers waarschijnlijk ondersteuning op 6.600 dollar (6. 140 euro). Dat is de onderste grijze lijn op de grafiek. Heel april is dit een belangrijke ondersteuning geweest, en we verwachten dat bitcoin de komende dagen niet onder dit niveau zakt.

Leave a Reply