blog

Cardano lanceert mainnet wallet Daedalus 1.0.0, elf kwetsbaarheden gevonden in blockchain

By 25 april 2020No Comments

Cardano heeft zijn langverwachte Daedalus 1.0.0 mainnet wallet vrijgegeven. Daarnaast laat IOHK zien transparant te zijn  door 11 kwetsbaarheden van hun blockchain te publiceren.

Wat zijn IOHK en Cardano?

Input Output Hong Kong (IOHK) is een onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf, ze zetten zich in voor toegankelijke financiële diensten op blockchains. Het bedrijf is in 2015 opgericht door Charles Hoskinson en Jeremy Wood. IOHK bouwt cryptocurrency’s en blockchains voor academische instellingen, overheidsinstanties en bedrijven voor de Cardano-blockchain.

Cardano’s nieuwe mainnet-wallet, Daedalus 1.0.0, is vorige week officieel gelanceerd, aldus IOHK. De wallet is al sinds september 2017 in ontwikkeling. De grootste veranderingen zijn betere synchronisatie met de blockchain en betere beveiliging.

Volledige blockchain

Daedalus is een wallet met een full node. Dit betekent dat een volledige kopie van de Cardano-blockchain naast de nieuwe portemonnee wordt gedownload. Zo zal Daedalus elke transactie in de geschiedenis onafhankelijk controleren. Volgens de ontwikkelaars biedt dit de beste beveiliging omdat er zo geen partijen meer tussen zitten.

De wallet maakt ook het synchroniseren van de blockchain op de achtergrond mogelijk. Charles Hoskinson zegt hieronder ook dat het synchroniseren nu ongeveer een uur duurt en dat is een verbetering vergeleken met de vorige benchmark van 9 tot 14 uur.

Een andere nieuwe toevoeging is wat de ontwikkelaars unlimited accounting noemen. Daedalus is een zogenaamde hiërarchische deterministische wallet. Gebruikers kunnen meerdere public keys genereren vanuit één enkele seed waardoor je meerdere wallets tegelijk kunt beheren.

Openbare audit van blockchain

De release van Daedalus volgt op de uitrol van de Byron reboot van Cardano’s blockchain. IOHK liet een derde partij de Cardano blockchain screenen en ze vonden elf potentiële kwetsbaarheden. Nadat de exploits waren opgelost, koos IOHK ervoor om ze te publiceren in naam van transparantie.

Hoskinson over waarom transparantie belangrijk is:

Het is van vitaal belang dat de blockchain industrie haar eigen visie op open en gedecentraliseerde systemen waarmaakt als het gaat om het bouwen van blockchains. Bedrijven mogen geen prioriteit geven aan geheimhouding en snelheid op de markt boven beveiliging, omdat enorme sommen geld en zelfs levens zullen afhangen van de software die we bouwen. De industrie moet haar softwareontwikkeling openstellen voor controle door derden en kennis over kwetsbaarheden delen ten behoeve van de bredere industrie en het vertrouwen van gebruikers.

Leave a Reply